O Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να «καθαρίσει» τα υπαίθρια γλυπτά στο κέντρο - iefimerida.gr

O Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να «καθαρίσει» τα υπαίθρια γλυπτά στο κέντρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα βήμα για την αντιμετώπιση της αισθητικής λαίλαπας που πλήττει την Αθήνα εδώ και δεκαετίες - ένδειξη του χαμηλού περιβαλλοντικού πολιτισμού, αλλά και της ελληνικής αντίληψής περί δημόσιου χώρου - αποφάσισε να κάνει η δημοτική αρχή της πόλης, προγραμματίζοντας ειδικό διαγωνισμό αποκατάστασης των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης.

Συγκεκριμένα, 188 ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα, στήλες και ελεύθερες συνθέσεις που αποτελούν ιδιοκτησία του Δήμου, πρόκειται να αποκατασταθούν, με το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών να προχωρά στην έγκριση των ειδικών τεχνικών όρων του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και υπογράφει ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εγκρίνονται οι επιπλέον τεχνικοί όροι στην διακήρυξη της δημοπράτησης του έργου της «Αποκατάστασης υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης του κέντρου των Αθηνών», προϋπολογισμού 771.210 ευρώ με ΦΠΑ.

Η αποκατάσταση των γλυπτών έργων τέχνης θα εξασφαλίσει τη διάσωσή τους, θα αντιμετωπίσει οριστικά τα όποια προβλήματα έχουν σωρευτεί τα τελευταία χρόνια και θα αναδείξει το μοναδικό ιστορικό χαρακτήρα της πόλης και ιδιαίτερα της κεντρικής της περιοχής»Τα έργα, σύμφωνα με το έγγραφο, έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία, «αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της πόλης και συνθέτουν ένα υπαίθριο Μουσείο της νεότερης γλυπτικής τέχνης, καθώς είναι έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα και τα οποία έχουν καταπονηθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από συνεχείς βανδαλισμούς και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα εκτεταμένες φθορές και αλλοίωση της εικόνας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ