Ούτε κουβέντα από τα ΜΜΕ: Τι κι αν ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς διανοητές της Ευρώπης μίλησε το Σάββατο στην Αθήνα; - iefimerida.gr

Ούτε κουβέντα από τα ΜΜΕ: Τι κι αν ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς διανοητές της Ευρώπης μίλησε το Σάββατο στην Αθήνα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία μεγάλη μορφή της ευρωπαϊκής διανόησης, ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν, βρέθηκε το Σάββατο που μας πέρασε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, για να μιλήσει για καίρια θέματα, όπως το πρόβλημα της εξουσίας και της ανατροπής, με αφορμή την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84» ήταν ασφυκτικά γεμάτο από ακροατές όλων των ηλικιών και των πολιτικών χώρων, άσχετα από το αν η διάλεξη έλαβε χώρα υπό την αιγίδα των νέων ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Τέτοιες ευκαιρίες ξεπερνούν τα στενά όρια του κομματισμού και αποτελούν πραγματικά εφαλτήρια δημιουργικής σκέψης.

Ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν ήταν μέχρι πρόσφατα καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας και κατέχει την Έδρα Σπινόζα στο European Graduate School στην Ελβετία. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, όπως στο Διεθνές Κολέγιο της Φιλοσοφίας στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, στα Πανεπιστήμια Μπέρκλεϋ, New School for Social Research και Northwestern των Η.Π.Α. κ.ά. Υπήρξε για δεκαετίες ο επιμελητής της ιταλικής έκδοσης των Aπάντων του Βάλτερ Μπένγιαμιν.

Διανοητικός συνοδοιπόρος του τελευταίου, όπως και των Μισέλ Φουκώ, Χάνα Άρεντ, Ζιλ Ντελέζ, Ζαν-Λυκ Νανσύ, αλλά και Αριστοτέλη, Κάφκα και Ντερριντά, έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά: Homo Sacer: Κυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή (Scripta), Η κοινότητα που έρχεται (Ίνδικτος), Κατάσταση εξαίρεσης (Πατάκης), Βεβηλώσεις (Άγρα), Η μορφή της ζωής (Ελευθεριακή Κουλτούρα), Χρόνος και ιστορία (Ίνδικτος), καθώς και πολλά άλλα που δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, όπως: Remnants of Auschwitz: The Witness and the Archive, Means Without End, The Open: Man and Animal, The Sacrament of Language: An Archaeology of the Oath, The Kingdom and the Glory: For a Theological Genealogy of Economy and Government, The Highest Poverty: Monastic Rules and Forms-of-life, Potentialities, The Unspeakable Girl (με εικόνες της Monica Ferrando) και άλλα.

αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Νίκος ΠουλαντζάςΓια περαιτέρω γνώσεις για το θέμα της ημερίδας διαβάστε το εξαιρετικό δημοσίευμα της Αθηνάς Αθανασίου () στο online περιοδικό ιδεών, πολιτικής και πολιτισμού chronosmag.eu, πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ