Μεγάλη πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα βλέπει το ΔΝΤ, αλλά το «σκωτσέζικο ντους» συνεχίζεται

Για μεγάλη πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κάνει λόγο ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, παραπέμποντας, πάντως, την πιθανότητα νέου κουρέματος στις καλένδες.

Ο Ντείβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στην γερμανικη΄εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει χαρακτηριστικά «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο (με το πρόγραμμα), στη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών».

Επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των εταίρων της, αλλά, αναγνωρίζει και τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις και αυτό είναι εξάλλου και προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα το πρόγραμμα για το 2014 και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα. Συζητάμε σχετικά με αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί. Πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα θα διευκρινισθούν σε μία μεταγενέστερη χρονική στιγμή» τονίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι απαιτήσεις της Τρόικα ήταν πολύ υψηλές, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση με μεγάλη ανεργία, ο αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του ΔΝΤ σημειώνει ότι εκ των υστέρων είναι εύκολο να πει κανείς ποια απόφαση ήταν καλή και ποια κακή. Παραδέχεται δε ότι το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε, ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση. Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μίας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή» δηλώνει ο κ. Λίπτον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ