Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή της ώρας: Οι επιστήμονες εξηγούν - iefimerida.gr

Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή της ώρας: Οι επιστήμονες εξηγούν

Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή της ώρας: Οι επιστήμονες εξηγούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για δεκαετίες υποστηρικτές της θερινής ώρας υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική ενισχύει την υγεία ενθαρρύνοντας έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής. Την αξίωση αυτή αποφάσισαν να ερευνήσουν οι επιστήμονες για να δουν κατά πόσο ισχύει.

«Σε μια πανεθνική αμερικανική μελέτη για τη χρήση του χρόνου, παρατηρήσαμε ότι κατά το εαρινό ηλιοστάσιο, ο κόσμος βλέπει λιγότερη τηλεόραση και επιδίδεται σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο , το περπάτημα , ή μία βόλτα στο πάρκο» εξηγεί ο Ενρικ Βολφ, περιβαλλοντολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες. Ο Τιλ Ρονενμπεργκ, χρονοβιολόγος από το Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιανς στο Μόναχο της Γερμανίας, αναφέρει ότι μελέτες από το 2010 δείχνουν ότι το κιρκαδικό σύστημα στο σώμα μας δεν προσαρμόζεται σωστά στην «έξτρα» ώρα του ηλιακού φωτός στο τέλος της ημέρας κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας.

«Η συνέπεια αυτού είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη παραγωγικότητα , μειωμένη ποιότητα ζωής , αυξημένη ευαισθησία στην ασθένεια , και δείχνει απλά κουρασμένος»προσθέτει ο Ρονενμπεργκ.

«Ενας λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι συνεχώς κουρασμένοι, είναι ότι πάσχουν από 'κοινωνικό τζετ λαγκ'. Με άλλα λόγια , η βέλτιστη κιρκαδική περιόδος ύπνου τους μπερδεύεται από τα πραγματικά τους ωράρια» τονίζει και προσθέτει ότι η «μετατόπιση της ώρας αυξάνει το τζετ λαγκ»

«Το φως δεν κάνει τα ίδια πράγματα με το σώμα το πρωί και το βράδυ . Περισσότερο φως το πρωί θα προωθήσει το ρολόι του σώματος και αυτό θα ήταν καλό. Ομως περισσότερο φως το βράδυ θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο το ρολόι του σώματος»

Παράλληλα, μία Σουηδική μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι , τουλάχιστον στη Σουηδία , ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής ανεβαίνει τις ημέρες αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας την Ανοιξη: «Η πιο πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά είναι ο διαταραγμένος ύπνος και η διατάραξη των βιολογικών ρυθμών» προσθέτει ο επικεφαλής συγγραφέας Ιμρε Τζάνσκι, του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ