Ντάνιελ Μορντζίνσκι, ο φωτογράφος συγγραφέων και ποιητών-«Απωθημένο μου ο Καβάφης» - iefimerida.gr

Ντάνιελ Μορντζίνσκι, ο φωτογράφος συγγραφέων και ποιητών-«Απωθημένο μου ο Καβάφης»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριάντα πέντε χρόνια ο 53χρονος Αργεντινός φωτογράφος Ντανιέλ Μορντζίνσκι απαθανατίζει με τη μηχανή του τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ισπανόφωνης λογοτεχνίας σε ένα πρότζεκτ που διαρκώς επεκτείνεται και το οποίο οι κριτικοί αποκαλούν «Ανθρώπινο Ατλαντα της λογοτεχνίας».

Εκατό περίπου από αυτές, με δημιουργίες-πορτρέτα όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Κάρλος Φουέντες, ο Μάριο Βάργκας Γιόσα, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Μανουέλ Βασκέζ κ.ά. περιλαμβάνονται στην έκθεσή του «Από μελάνι και φως. Μια ματιά στην ψυχή της ισπανόφωνης γραμματείας», η οποία φιλοξενείται στα 48α Δημήτρια, στο Μπενσουσάν Χαν.

Ο Αργεντινός συγγραφέας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων απαθανατίζοντας μέσα από τον φακό του και την ξεχωριστή οπτική του εννέα Θεσσαλονικείς συγγραφείς:
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Θωμάς Κοροβίνης, Σάκης Σερέφας, Σοφία Νικολαΐδου, Γιάννης Ατζακάς, Ισίδωρος Ζουργός, Πρόδρομος Μάρκογλου, Πέτρος Μαρτινίδης και Κατερίνα Καριζώνη συναντήθηκαν με τον Ντανιέλ Μορντζίνσκι στα Λαδάδικα και φωτογραφήθηκαν στα στενά σοκάκια της πόλης.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

«Με ενδιέφερε πολύ να δω τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των συγγραφέων της, αν και δεν πρόλαβα να διαβάσω τα βιβλία τους», εξηγεί στο «Εθνος» ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι και συνεχίζει: «Ηταν ένα παιχνίδι μπροστά σε λευκή κόλλα. Ετσι όπως παίρνουν ένα λευκό χαρτί οι συγγραφείς και πάντα το γεμίζουν», λέει, ενώ υπόσχεται ότι θα επανέλθει.Ο 53χρονος Αργεντινός αν και έχει φωτογραφίσει τρεις γενιές Λατινοαμερικανών λογοτεχνών δηλώνει πικραμένος που δεν πρόλαβε να φωτογραφίσει τον Καβάφη. «Υπήρχε μία φράση η οποία με συνόδευε πάντα στη ζωή μου τόσο σε αυτά που έκανα όσο και σε αυτά που δεν έκανα. Εφτασε κάποια στιγμή να τη διαβάσω και ήταν μέσα στην ''Ιθάκη'' του Καβάφη. ''Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι''» λέει.

Στόχος, όπως σημειώνει, μέσα από τα έργα του είναι να προκαλέσει το κοινό, να ξυπνήσει την περιέργειά του και να διαβάσει τα βιβλία των συγγραφέων με τους οποίους καταπιάνεται. Ξεκίνησε τις φωτογραφήσεις όταν ήταν έφηβος στην Αργεντινή και η χώρα του ήταν κάτω από τη δικτατορία.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Ζοζέ Σαραμάγκο

Ερνέστο Σάμπατο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ