Σεισμός 6,3 βαθμών τράνταξε την Κρήτη - Εγινε αισθητός σε Αθήνα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες - iefimerida.gr

Σεισμός 6,3 βαθμών τράνταξε την Κρήτη - Εγινε αισθητός σε Αθήνα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Iσχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, το νομό Χανίων, ενώ το χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε αισθητό σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο, ακόμη και σημεία της Αττικής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών έκαναν λόγο για μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με τη δόνηση να σημειώνεται περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών με εστιακό βάθος 23 χλμ.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 6,4 βαθμών σε απόσταση 60 χλμ από τα Χανιά, ενώ ανησυχητική είναι η διάρκεια του σεισμού που υπολογίζεται κοντά στα δέκα δευτερόλεπτα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, από τη Σπάρτη μέχρι και την Πάτρα, όπως και στην Αττική.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας, περίπου δέκα δευτερόλεπτα, και έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές κυρίως από τζαμαρίες που έσπασαν στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ενώ μαρτυρίες μιλάνε για μάρμαρα που έπεσαν από μπαλκόνια στο κέντρο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας τόνισε είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός που καταγράφηκε είναι και ο κύριος.

«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο, ο σεισμός επηρέασε κυρίως τη δυτική πλευρά της Κρήτης, δεν εχει καμία σχέση με πρόσφατους σεισμούς στη βόρεια και τη νότια Κρήτη» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν o σεισμός που καταγράφηκε στις 4.11 είναι ο κύριος σεισμός. Στις 4.34 το απόγευμα καταγράφηκε και μετασεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ.

Εντρομοι οι Κρητικοί πετάχτηκαν στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη οι κάτοικοι είναι ανάστατοι εξαιτίας της έντασης του χτυπήματος, αλλά και της μεγάλης διάρκειας.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στο δρόμο.

Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο σπεύδει όχημα της Πυροσβεστικής.

Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ωστόσο στο δρόμο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα.

Πήδηξε από το μπαλκόνι να σωθεί

Ο σεισμός χτύπησε την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να βρίσκονται ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Οι περισσότεροι αντέδρασαν με ψυχραιμία, ωστόσο, ένας ηλικιωμένος πάνω στον πανικό του πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου για να σωθεί, ευτυχώς, χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά.

Οι πρώτες εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα, αλλά και χρήστες του Twitter δείχνουν μερικές από τις υλικές ζημιές.

Το flashnews παρουσιάζει την οροφή ενός παλαιού ερειπωμένου σπιτιού η οποία κατέρρευσε ενώ παραουσιάζει και ένα βίντεο από κάμερα σούπερ μάρκετ τη στιγμή που χτυπάει ο εγκέλαδος.

Ενας χρήστης του Twitter ανέβασε στο λογαριασμό του μια φωτογραφία από σούπερ μάρκετ μετά τα 6,3 ρίχτερ.

Εγκλωβίστηκε λεωφορείο με 50 επιβάτες στη Θέρισο

Αναστάτωση επικράτησε προς στιγμή στο φαράγγι της Θερίσου όπου ένα λεωφορείο που μετέφερε 50 επιβάτες εγκλωβίστηκε έπειτα από κατολίσθηση που προκλήθηκε από το σεισμό μεγέθους 6,3 ριχτέρ που ταρακούνησε την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χανίων, Μανούσο Λιονάκη το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά μετά την σφοδρή σεισμική δόνηση, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το όχημα απεγκλωβίστηκε χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή ζημιές.

Ευχή να ήταν αυτός ο κύριος σεισμός

Εν τω μεταξύ, ακολουθία μετασεισμών έχουμε πλέον στην Κρήτη στην ίδια περιοχή με τον μεγάλο σεισμό. Κι ευχή όλων να είναι ο κύριος σεισμός ο αρχικός

Η ακολουθία μέχρι τώρα:

12-10-2013, 16:55, 3.3 R, 47 χλμ Δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16:40, 3.1 R, 46 χλμ Δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16:33, 3.3 R, 31 χλμ Δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16:29, 3.1 R, 68 χλμ Δυτικά των Χανίων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ