«Κλειδώνουν» σήμερα ο φόρος ακινήτων, το επίδομα θέρμανσης και οι αμυντικές βιομηχανίες - iefimerida.gr

«Κλειδώνουν» σήμερα ο φόρος ακινήτων, το επίδομα θέρμανσης και οι αμυντικές βιομηχανίες

«Κλειδώνουν» σήμερα ο φόρος ακινήτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τρία σε ένα» θα επιχειρήσει να πετύχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς έως το βράδυ είναι πολύ πιθανόν να έχουν «κλείσει» ή σχεδόν «κλείσει» τρεις εκκρεμότητες με τη Τρόικα, που έχουν προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές.Κατ' αρχήν, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, φαίνεται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για το ύψος των φόρων προς βεβαίωση, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τις προηγούμενες ημέρες τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να πάει στη Βουλή ένα σχέδιο που θα προβλέπει φόρους 3,9 δις ευρώ, για να εισπραχθούν τελικά τα 2,9 δις ευρώ, εστιάζοντας τη κριτική τους στο τρόπο φορολόγησης των οικοπέδων.

Αν και υπήρξε συνάντηση κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα φαίνεται όμως ότι δεν λύθηκε, ενώ σε αυτόν τον «πονοκέφαλο» προστέθηκαν οι αντιδράσεις από τη Κ.Ο. της Ν.Δ. με έμφαση στις επιβαρύνσεις που προκαλεί ο φόρος στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Η χρυσή τομή είναι ότι η εισπραξιμότητα του νέου Φόρου ορίζεται, μεν, σε συνεννόηση με τη Τρόικα στο 75% (φόροι προς βεβαίωση 3,9 δις ευρώ), αλλά θα τεθεί και ρήτρα που θα ορίζει ότι εάν η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ διαμορφωθεί στο 80% έως το τέλος του έτους, τότε θα μειωθούν αναλόγως και οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου (φόρου προς βεβαίωση περίπου 3,6 δις ευρώ).

Το άλλο ανοικτό μέτωπο αφορά στην επιδότηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, καθώς σήμερα κιόλας αναμένεται απάντηση από την Τρόικα. Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται στο εάν θα γίνει αποδεκτό και το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% ή εάν θα απορριφθεί μετά πολλών επαίνων και θα αναβληθεί η σχετική συζήτηση έως τα μέσα του επόμενου έτους, οπότε και αναμένεται να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το τρίτο μέτωπο αφορά στη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα (περίπου στις 7) θα γίνει τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους συναδέλφους του, όπου και θα παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο σχέδιο της ελληνικής πλευράς, με την ελπίδα ότι θα ανάψει πράσινο φως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ