Financial Times: Τα λάθη της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ίσως ευνοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Financial Times: Τα λάθη της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ίσως ευνοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εάν ζούσε ο μυθικός ήρωας Ηρακλής, «θα είχε μεγάλη συμπάθεια για τους μαχητές της κρίσης στην Ευρωζώνη», ενώ αναφέρονται και στην Ελλάδα και την προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής.

Σε άρθρο τους, οι Financial Times επισημαίνουν πως η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ευρώ, θυμίζει την μυθική Λερναία Υδρα που αντιμετώπισε ο Ηρακλής, καθώς μέχρι στιγμής «κάθε φορά που ένα από τα κεφάλια της κόβεται, άλλα δύο ξεφυτρώνουν. Με μία μικρή ανάκαμψη σε εξέλιξη και την ΕΚΤ να κρατά τις χρηματοπιστωτικές αγορές ήρεμες, υπάρχει ο κίνδυνος πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα γίνουν αλαζόνες σχετικά με το πόσα πρέπει ακόμη να γίνουν για να ''κατακτηθεί'' η κρίση. Ωστόσο, ο Ηρακλής θα τους συμβούλευε πως σκοτώνεις ένα τέρας με κουράγιο, ικανότητα και αποφασιστικότητα», τονίζει το δημοσίευμα.

Η «Λερναία Υδρα»

«Η πορεία των γεγονότων που θυμίζουν Λερναία Υφρα, εμφανίστηκε μετά τις γερμανικές εκλογές. Για μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονταν σχέδια όπως η τραπεζική ενοποιήση και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γνωρίζοντας πως όλα τα ευαίσθητα θέματα θα ήθελαν τις ευλογίες της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου», τονίζουν οι Financial Times οι οποίοι αφού αναφέρονται σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία στην οποία την τελευταία στιγμή αρκετοί βουλευτές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσχώρησαν στην «γραμμή Λέτα», αλλά και στη Σλοβενία όπου ο Ζόραν Γιάνκοβιτς παραλίγο να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στην κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ, κάνουν λόγο για την κατάσταση στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπου και εκεί υπάρχουν πολιτικά ρίσκα, όπως αναφέρουν.

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η Χρυσή Αυγή, ίσως βγει κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι FT αναφέρουν πως «το μεγαλύτερο ρίσκο, ίσως να είναι η κυβερνητική αποδόμηση της Χρυσής Αυγής. Ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2014, υποστηρίζει πως θα υπάρξει μια επιστροφή σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ωστόσο η ανεργία θα παραμείνει αρκετά υψηλή και η απογοήτευση με το πολιτικό κατεστημένο θα παραμείνει ευρέως διαδεδομένη. Εάν η κυβέρνηση δεν ρυθμίσει σωστά την προσπάθεια της για να καταστρέψει την Χρυσή Αυγή μέσω συλλήψεων και διώξεων, πολλοί Ελληνες ίσως θεωρήσουν το κόμμα σαν θύμα ενός συστήματος του οποίου η κακοδιοίκηση έσπρωξε το έθνος στο χείλος του γκρεμού. Σε ένα τέτοιο κλίμα, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει υποστηρικτές», σημειώνει το άρθρο.

Κλείνοντας, οι Financial Times επισημαίνουν πως υπάρχουν τέσσερα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν και ίσως να αποτελέσουν μεγάλη δυσκολία για την Ευρωζώνη: «η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τραπεζικής ένωσης, να εξασφαλιστούν οι πιεσμένες εταιρείες που βρίσκονται σε ύφεση κυρίως στη νότια Ευρώπη και λαμβάνουν πιστώσεις με επιτόκια ανάλογα με εκείνα των ανταγωνιστών τους στο Βορρά, η μείωση της μαζικής ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και να καταστεί βιώσιμο τι δημόσιο χρέος της Ελλάδας και άλλων κρατών που είναι βυθισμένα στην κρίση».

φωτογραφία: fosphotos.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ