Στον αέρα η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης -Προς μείωση του φόρου κατά 50 ευρώ για κάθε τόνο πετρελαίου - iefimerida.gr

Στον αέρα η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης -Προς μείωση του φόρου κατά 50 ευρώ για κάθε τόνο πετρελαίου

Στον αέρα η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης -Προς μείωση του φόρου κατά 50
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα το οικονομικό επιτελείο το σενάριο της αποσύνδεσης του επιδόματος θέρμανσης από τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση στο υπουργείο Οικονομικών, ότι μπορεί το περσινό σύστημα να είναι πιο απλό αλλά δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς μπορούν να ενισχυθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, για να εισπράξουν στη συνέχεια το σχετικό επίδομα.Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις παλαιότερες πολυκατοικίες, με κεντρική θέρμανση, όπου οι δικαιούχοι επιδόματος είναι "δέσμιοι" των διαθέσεων των ιδιοκτητών που είτε δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος είτε απλώς δεν επιθυμούν να προμηθευτούν πετρέλαιο. Από την άλλη πλευρά, η αποσύνδεση του επιδόματος από τη κατανάλωση πετρελαίου δεν συνεπάγεται ότι το ποσό που θα προεισπράξουν οι δικαιούχοι θα καταλήξει στην αγορά πετρελαίου άρα και στην αύξηση των εσόδων ΦΠΑ, που τη περσινή περίοδο καταβαραθρώθηκαν, κάτι που προβληματίζει έντονα τηn Τρόικα.

Η απάντηση των δανειστών στα σενάρια που εκπόνησε το οικονομικό επιτελείο αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο τηn περσινή χειμερινή περίοδο είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και την απώλεια ΦΠΑ περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ το σύστημα επιδότησης που εφαρμόστηκε στα νοικοκυριά μόνο επιτυχημένο δεν ήταν, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι καταβλήθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των 280 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ και των περιουσιακών κριτηρίων κατά 50.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του επιδόματος στα 34 με 35 λεπτά ανά λίτρο και πάντα σε συνάρτηση με την επιφάνεια του ακινήτου από 28 λεπτά πέρσι, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το τρίτο σενάριο προβλέπει την αποσύνδεση του επιδόματος από τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τη προκαταβολή του με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, το κονδύλι για το επίδομα θα φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ενώ θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ