CNN: Η Χρυσή Αυγή έχει επηρεαστεί από τους Ναζί και τον Χίτλερ, όχι από την Χούντα - iefimerida.gr

CNN: Η Χρυσή Αυγή έχει επηρεαστεί από τους Ναζί και τον Χίτλερ, όχι από την Χούντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» επιχειρεί να περιγράψει σε ένα εκτενές δημοσίευμα το CNN, το οποίο επικαλείται ακαδημαϊκούς προκειμένου να ρίξουν «φως» στα αίτια της ανόδου του νεοναζιστικού μορφώματος, αλλά και από που έχουν αντλήσει στοιχεία.

«Σηκώνουν τα χέρια τους σε φασιστικούς χαιρετισμούς, κουνούν σημαίες σε μια επίδειξη φλογερής εθνικής υπερηφάνειας. Είναι μια σκηνή που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, αλλά εδώ πρόκειται για οπαδούς της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται σε ένα πολύ πιο σύγχρονο πλαίσιο: στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας».

Πως ανέβηκε η Χρυσή Αυγή

«Με όπλο την οικονομική κρίση και το τσουνάμι των λαθρομεταναστών, η Χρυσή Αυγή κατάφερε να εξελιχθεί από κόμμα του περιθωρίου, της τάξης του 0,3%, σε κόμμα του 7% με 18 βουλευτές, σημειώνει το άρθρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιθέσεις με τις οποίες έχουν συνδεθεί τα μέλη του, το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη, αλλά και την πορεία του αρχηγού, Νίκου Μιχαλολιάκου «ο οποίος δημοσίως έχει εκφράσει την συμπάθειά του προς τους συνταγματάρχες της χούντας», αναφέρει το CNN.

Ο Cas Mudde, βοηθός καθηγητής στη σχολή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, υποστηρίζει πως η Χρυσή Αυγή είναι «ένα από τα λίγα, πραγματικά νέο-ναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη» και επισημαίνει ότι έχει εμπνευστεί περισσότερο από την ναζιστική Γερμανία, παρά από την Χούντα.

«Το μείγμα πολιτικής δυσαρέσκειας και οικονομικής κρίσης, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θυμίζει αυτή στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, η οποία οδήγησε στην άνοδο του ναζιστικού κόμματος» γράφει το CNN.

Σχολιάζοντας τον παραλληλισμό, ο Μάθιου Φέλντμαν ειδικός στην φασιστική ιδεολογία από το Πανεπιστήμιο Teessid, υπογραμμίζει ότι παρότι υπάρχουν ορισμένες «ανησυχητικές» ομοιότητες, οι συνθήκες όπως «το μέγεθος των δυο χωρών, η ελληνική δημοκρατία και η ισχύς των εξτρεμιστικών κομμάτων», διαφέρουν.

φωτογραφία: fosphotos.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ