Τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -Εξελίξεις ενόψει - iefimerida.gr

Τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -Εξελίξεις ενόψει

Τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση το αντιρατσιστικό -Εξελίξεις ενόψει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρώτη δημόσια εμφάνιση στη Βουλή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς στην επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής θα συζητηθεί η τροπολογία για το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι προτάσεις νομού όλων των κομμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.Ο κ.Αθανασίου θα κληθεί εκ των πραγμάτων να απαντήσει στο πως κινήθηκε η Δικαιοσύνη τις τελευταίες μέρες γύρω από την υπόθεση, αλλά και στο θέμα της μη προφυλάκισης των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής που πάγωσε χθες τη Βουλή. Στην επιτροπή συμμετέχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου οπότε είναι δεδομένο ότι οι τόνοι θα ανέβουν αρκετά.

Ενας άλλος λόγος που θα προκαλέσει κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει το απόγευμα να μην συζητηθούν οι προτάσεις νομού των κομμάτων για το αντιρατσιστικό καθώς επίκειται στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες η κατάθεση του αντιρατσιστικού νόμου από το υπουργείο δικαιοσύνης.

Το καλοκαιρινό φιάσκο με το αντιρατσιστικό

Κλίμα έντονων διαφωνιών ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ιούνιο είχε προκαλέσει το νομοσχέδιο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως αν δεν το κάνει συνολικά η κυβέρνηση θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας πρόταση νόμου. Μάλιστα οι τριβές στην κυβέρνηση ήταν τέτοιες που ξεκίνησε συζήτηση ακόμα και για πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε φέρει στη Βουλή αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με το οποίο όμως διαφώνησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ Το δικό τους σχέδιο νόμου και την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας καταθέτουν σήμερα το πρωί στη Βουλή από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού το δικό τους σχέδιο νόμου και την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Βουλή. Το νομοσχέδιο τους προέβλεπε ακόμα και οριστική ανάκληση λειτουργίας κόμματος με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε περίπτωση επανάληψης αξιόποινων πράξεων ρατσιστικού περιεχομένου που γίνονται προς όφελος ή για λογαριασμό του.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση κατέθεσε το δικό του νομοσχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων πρότεινε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστάται Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την καταπολέμηση του ρατσισμού, η οποία υπάγεται απ' ευθείας στον Υπουργό. Στόχος είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου και η καταπολέμηση των διακρίσεων και ιδιαίτερα των εκδηλώσεων ρατσισμού.

Ωστόσο εκεί που το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έφτασε τα όρια του ευτελισμού ήταν όταν και η Χρυσή Αυγή κατέθεσε το δικό της, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα κόμματα δεν συμφωνούν σε μια κοινή πρόταση για να παταχθούν τα αδικήματα του μίσους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατέφυγε στην κίνηση αυτή για να δημιουργήσει εντυπώσεις και βρήκε αφορμή για ένα νέο ρατσιστικό παραλήρημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ