Η κατάθλιψη χτύπησε κόκκινο στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Η κατάθλιψη χτύπησε κόκκινο στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Οι απλήρωτες δόσεις των στεγαστικών δανείων, τα καθυστερημένα ενοίκια, η αδυναμία να πληρωθούν δίδακτρα και τρέχοντες λογαριασμοί γεμίζουν άγχος τους Ελληνες πολίτες και οδηγούν σε κατάθλιψη.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), από το 2011 έως το 2013 η βαριά κατάθλιψη στον ελληνικό πληθυσμό έχει διπλασιασθεί.


Η κατάθλιψη φέρεται να έχει προτίμηση στις γυναίκες, καθώς πλήττει το 15,6% των γυναικών και το 9% των ανδρών. Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της βαριάς κατάθλιψης είναι από 35 έως 44 ετών και από 55 έως 64 ετών (κυρίως γυναίκες), τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.


Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 1984 το ποσοστό κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό ήταν 5,4%, το 2008 είχε μειωθεί και ήταν 3,3%, το 2009 με την έναρξη της κρίσης 6,8%, το 2011 ήταν 8,2% και το 2013 χτύπησε «κόκκινο» και έφτασε το 12,3%.

Οσον αφορά την εργασιακή κατάσταση, οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% εμφανίζουν βαριά κατάθλιψη, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%).
Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο και σε αυτούς που εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης, οι οποίοι σε ποσοστό 16,9% παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό όσων εργάζονται με κανονικό ωράριο (7,2%), καθώς και εκείνων που εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα (8,1%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ