Το μυστικό της μακροζωΐας κρύβεται στους τυφλοπόντικες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα - iefimerida.gr

Το μυστικό της μακροζωΐας κρύβεται στους τυφλοπόντικες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Το μυστικό της μακροζωΐας κρύβεται στους τυφλοπόντικες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τυφλοπόντικες μπορεί να έχουν απωθητική εμφάνιση, ωστόσο διαθέτουν κάτι που κάθε άλλο θηλαστικό θα ζήλευε. Τα συγκεκριμένα τρωκτικά, είναι τα μοναδικά του είδους που ζουν μέχρι και 30 χρόνια και για πρώτη φορά οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν το μυστικό τους

Οπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ οι τυφλοπόντικες έχουν καλύτερα δομημένες πρωτεΐνες από κάθε άλλο θηλαστικό.

Οι πρωτεΐνες εμπλέκονται σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες ενός ζωικού κυττάρου , και κατά συνέπεια , είναι απαραίτητες σε όλους τους οργανισμούς . Αλλά πριν πρωτεΐνες κάνουν τη δουλειά τους , θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα σχήματα που θα τους επιτρέψουν να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν με άλλες δομές του κυττάρου.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές Βέρα Γκορμπούνοβα και Αντρέι Σελουανοβ περιγράφουν την ανακάλυψη της μεθόδου των τυφλοπόντικων που οδηγεί σε δημιουργία σχεδόν τέλειων πρωτεϊνών .

«Αν και αυτή είναι μία πρώτη έρευνα, ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενθαρρύνουν περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη σύνθεση πρωτεϊνών» δήλωσε η Γκορμπούνοβα

Το έργο τους επικεντρώθηκε στα ριβοσώματα του τυφλοπόντικα τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία πρωτεϊνών στα κύτταρα του ζώου. Οι επιστήμονες μελέτησαν το ριβόσωμα RNA ( rRNA ) και ανακάλυψαν κάτι μοναδικό: Μετά την εφαρμογή μιας χρωστικής ουσίας σε ένα δείγμα, το μελέτησαν κάτω από υπεριώδες φως και βρήκαν τρεις σκοτεινές ζώνες που αντιπροσωπεύουν συγκεντρώσεις των διαφορετικών μορίων rRNA kai και όχι τις δύο ζώνες που είναι χαρακτηριστικό όλων των άλλων ζώων , γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα «κρυφό στοιχείο» στο rRNA του τυφλοπόντικα.

Το rRNA είναι ένα ουσιαστικό μέρος του μηχανισμού δημιουργίας πρωτεΐνης και οι δύο βιολόγοι αποφάσισαν να δουν αν το διαφορετικό rRNA επηρεάζει την ποιότητα των πρωτεϊνών στους τυφλοπόντικες .

Το RNA δρα ως ικρίωμα για το ριβόσωμα , μια μηχανή πρωτεϊνοσύνθεσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλάζοντας το σχήμα της σκαλωσιάς μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην οργάνωση των ριβοσωμάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι rRNA του τυφλοπόντικα ικρίωμα είναι πράγματι μοναδικό . Οι κλώνοι rRNA χωρίζονται σε δύο συγκεκριμένες θέσεις και απορρίπτουν το παρεμβατικό τμήμα. Τα δύο κομμάτια από κάθε σκέλος μένουν κοντά το ένα στον άλλο και ενεργούν ως σκαλωσιά στην οποία ριβοσωμικές πρωτεΐνες συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό ριβόσωμα - μια μοριακή μηχανή που βάζει τα αμινοξέα μαζί για να δημιουργήσουν τις τελικές πρωτεΐνες.

Όταν το ριβόσωμα συνδέει τα αμινοξέα μαζί για να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη συμβαίνει συχνά κάποιο λάθος στα περισσότερα είδη. Ωστόσο στην περίπτωση του τυφλοπόντικα, οι πρωτεϊνες που παράγονται από τα κύτταρα του είναι έως και 40 φορές λιγότερο πιθανό να περιέχουν τέτοια λάθη .

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι πρωτεΐνες χωρίς εκτροπές βοηθούν το σώμα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Σελούανοβ.

Το επόμενο βήμα για τους βιολόγους είναι να χωρίσουν το rRNA του ποντικιού με τον ίδιο τρόπο για να δουν αν αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση της διαδικασίας δημιουργίας πρωτεϊνών .

Οι δύο βιολόγοι ελπίζουν το έργο τους τελικά θα οδηγήσει σε φαρμακευτικές θεραπείες που τροποποιούν την πρωτεϊνική σύνθεση σε ανθρώπους , αν και οποιαδήποτε ιατρική λύση βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ