Βροχή Ωριωνίδων και ζωδιακό φως: Τα εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας - iefimerida.gr

Βροχή Ωριωνίδων και ζωδιακό φως: Τα εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας

Βροχή Ωριωνίδων και ζωδιακό φως: Τα εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα της εβδομά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς υποδεχόμαστε τον Οκτώβρη, αναμένονται μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα αυτή την εβδομάδα, όπως η βροχή των Ωριωνίδων, το πέρασμα του κομήτη ISON από τον πλανήτη Αρη και το εντυπωσιακό «ζωδιακό φως».

Ας δούμε λοιπόν τα αστρονομικά φαινόμενα που αναμένονται αυτή την εβδομάδα:

Ο πλανήτης ISON στον Αρη
Το πρωί της Τρίτης, 1 Οκτωβρίου, ο φημισμένος κομήτης ISON (C/2012 S1) θα πλησιάσει τον κόκκινο πλανήτη και θα συναντηθούν στον ουρανό, δημιουργώντας μία ένωση ορατή από τη Γη.

Βροχή Ωριωνίδων
Ξεκινώντας από το βράδυ της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, αρχίζει η ετήσια βροχή Ωριωνίδων, φτάνοντας στην κορύφωσή της σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου ενώ θα λήξει στις 7 Νοεμβρίου.

Οι Ωριωνίδες είναι βροχή πεφταστεριών και προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα ο οποίος ξεχωρίζει χάρη στα τρία φωτεινά αστέρια που ευθυγραμμίζονται σε μια τέλεια γραμμή, συμβολίζοντας τη ζώνη του μυθικού ήρωα. Σε ώρα αιχμής στον ουρανό θα είναι ορατά περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα, ενώ δε θα υπερβούν τα 10 ανά ώρα κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες

Η αντίθεση του Ουρανού
Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο έβδομος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, ο Ουρανός, θα είναι στην επίσημη αντίθεση του, πράγμα που σημαίνει ότι ο θα είναι στο μεγαλύτερο και πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό για το 2013. Ο πράσινος γίγαντας πάγου θα εμφανιστεί απέναντι από τον ήλιο, στην ανατολή μετά το ηλιοβασίλεμα στα αστερισμό των Ιχθύων και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι στο σκοτάδι.

Ζωδιακό φως
Περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, καθώς και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο θα απολαύσουν ένα από τα πιο φευγαλέα αστρονομικά φαινόμενα. Πρόκειται για μία πυραμιδοειδή δέσμη φωτός που μοιάζει με τα φώτα μίας μακρινής πόλης, ακριβώς πάνω από το σκοτεινό ορίζοντα ενώ αποκαλείται επίσης και ψευδής αυγή, ενώ προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία η οποία ανακλάται στην κοσμική σκόνη μεταξύ των πλανητών.

Πλανητικό τρίγωνο
Μετά το ηλιοβασίλεμα, την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, κοιτάξτε προς το πολύ χαμηλό τμήμα του ορίζοντα νοτιοδυτικά για ένα λεπτό μισοφέγγαρο το οποίο θα στριμώχνεται ανάμεσα στον Κρόνο πάνω και τον Ερμή. Για να συλλάβετε το κοσμικό τρίο, το καλύτερο είναι να βρείτε μια θέση με ανεμπόδιστη θέα στο νοτιοδυτικό ορίζοντα και να χρησιμοποιήσετε κιάλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ