Οι μπίζνες της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα -Το «συμβόλαιο» που οδήγησε στη δολοφονία Φύσσα | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Οι μπίζνες της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα -Το «συμβόλαιο» που οδήγησε στη δολοφονία Φύσσα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς μετά και τις συλλήψεις του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, οι οποίες ήρθαν μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και την επίθεση που είχαν δεχθεί αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα λίγες ημέρες νωρίτερα.Τα γεγονότα αυτά όμως φαίνεται ότι συνδέονται με την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να συνεργαστεί με εργολάβους και να «μπει» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Μάλιστα όπως αναφέρει η Real News η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούσε τα τάγματα εφόδου προκειμένου να αναγκάσει τους εργάτες να δεχθούν να «πέσουν» τα μεροκάματα και οι χρυσαυγίτες να φέρουν τους δικούς τους ανθρώπους στη Ζώνη.

Οι καταγγελίες από τους εργάτες στην Εισαγγελία για την εκστρατεία της ΧΑ

Αυτό αποτυπώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο, αλλά και με ατράνταχτα στοιχεία, στην καταγγελία-παρέμβαση των εργαζομένων της Ζώνης προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά στις 5 Ιουνίου του 2012. Δηλαδή 14 μήνες πριν από τη βίαιη επίθεση στο Πέραμα, εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, και τη δολοφονία του 34χρονου Φύσσα, που -όπως φαίνεται από την αστυνομική έρευνα- γνώριζαν ότι είναι γιος ενός ιδιαίτερα αγαπητού και δραστήριου εργάτη της Ζώνης, αλλά και ότι ο ίδιος εργαζόταν περιστασιακά στο λιμάνι. Οι μεταλλεργάτες ανέφεραν τις πληροφορίες που ήθελαν μέλη της Χρυσής Αυγής να ετοιμάζουν «εκστρατεία» εναντίον τους για να τους «εξαφανίσουν από το λιμάνι».

Οπως αναφέρει η Real News ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012, όταν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών Εγκαταστατών Πλοί ων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών συντάσσουν την καταγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελί ας Πειραιά για «μια ομάδα 10- 15 επιχειρήσεων οι οποίες δρουν με γνώμονα τα δικά τους συμ φέροντα, που είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευ ταία 2-3 χρόνια να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαν νης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά αναφέρει πως οι ενέργειες της Εισαγγελίας Πειραιά, που ακολούθησαν την καταγγελία, αλλά και οι ερωτήσεις των αστυνομικών, «προκάλεσαν παρεμβάσεις που πάγωσαν την επιθετικότητα της Χρυσής Αυγής για ένα χρόνο.

Τι συμβαίνει με την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Με το πέρασμα των ετών δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες, που -όπως καταγγέλλει ο κ. Πουλικόγιαννης- έχουν κοινό πα ρονομαστή. «Είναι αυτοί που ζητούν την αλλα γή χρήσης του λιμανιού, αυτοί που δέχονται τη μερική αλλαγή χρήσης και θέλουν ό,τι απο μείνει να το δουλεύουν χωρίς έλεγχο, και αυτοί που επιδιώκουν σε κάθε περίπτωση να μειω θούν τα μεροκάματα», τονίζει ο ίδιος. Και στις τρεις περιπτώσεις ο παρονομαστής είναι «οι εργολάβοι και ο πυρήνας των 15 συναδέλφων που προσπάθησαν να φτιά ξουν σωματείο της Χρυ σής Αυγής», καταγγέλ λουν οι εργάτες.

Ο πρόεδρος των Εργατών Μετάλλου υπο στηρίζει ότι από το 2009 οι ίδιοι άνθρωποι των εργολάβων επιχείρησαν δύο φορές να πάρουν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες την πλειο ψηφία στο συνδικάτο, αλλά και οι δύο απόπει ρες είχαν γι' αυτούς «ατυχές αποτέλεσμα». Μέ χρι τον Απρίλιο του 2012, ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές που έδωσαν στη Χρυσή Αυγή το μεγάλο ποσοστό. «Ξεκίνησαν τότε οι φήμες από τις καντίνες της Ζώνης ότι η Χρυσή Αυγή θα φέρει κοντέινερ στο λιμάνι και θα ξεκινήσει η λειτουργία του γραφείου της. Και όποιος τολμήσει να μιλήσει θα τον σπάσουν στο ξύλο», τονίζει ο κ. Πουλικόγιαννης στη Real News. Ποιοι διακινούσαν τις πληροφορίες; «Είναι τα ίδια πρόσωπα που χρησιμοποιούν οι εργολά βοι εναντίον μας», απαντά ο Σ. Πουλικόγιαν νης.

Η ομιλία Λαγού και η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

Στις 12 Ιουνίου του 2012, ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός μιλάει σε ψηφοφόρους της οργάνωσης, της Β' Περιφέρειας Πειραιά. Λέει ανάμεσα σε άλλα: «Εχω γίνει δέκτης παραπόνων με όλα αυτά τα θέματα που υπάρχουν με τους Αιγύπτιους που παίρνουν, πουλάνε όσο θέλουν, αγοράζουν απ' όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Λοιπόν εμείς τους λέμε ότι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες». Λίγες ώρες αργότερα, ομάδα 20 ατόμων επιτέθηκε στη μονοκατοικία όπου ζούσαν πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον έναν εξ αυτών.

Στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί, η ψυχρο πολεμική ένταση κρατιέται ζωντανή - κυρίως λεκτικές προκλήσεις από τον πυρήνα των «15». «Εκμεταλλεύονταν την ανέχεια και την ανεργία και πήγαιναν σε συναδέλφους μου για να τους πείσουν να υπογράψουν υπέρ του σωματείου τους. Αλλοτε ήταν διακριτικοί και άλλοτε δυναμικοί»

Η προαναγγελία Λαγού για τις... αλλαγές που θα φέρει η Χρυσή Αυγή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Στις 8 Αυ γούστου το μεσημέρι ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Νίκος Μίχος μεταφέρουν τους θερμούς χαιρετισμούς του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μάλιστα από την κα ντίνα της Χρυσής Αυγής μέσα στη Ζώνη ο Λαγός υπόσχεται: «Η Ζώνη θα κινηθεί, τα καράβια θα ξαναέρθουν πίσω και οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που καπηλεύονται τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση, θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα».

Χειροπέδες σε δύο από εργαζόμενους-μέλη της Χ.Α στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Λίγες ημέρες αργότερα, άγνωστοι επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης και θα τραυ ματίσουν τον Σ. Πουλικόγιαννη. Μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 16 Σεπτεμβρίου, ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής Περάματος πραγματοποιεί εκ δήλωση για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. «Κάποιοι από το ακροατήριο μας είπαν ότι μίλησε ο εργοδηγός Χρήστος Κυριτσόπουλος, που είναι ένας από τον πυρήνα των 15 και δήλωσε ότι θα φτιάξουν ένα σωματείο και θα κάνουν συμφωνία με τους εργοδότες να στέλνουν για δουλειά τους δικούς τους και όσους υπογράψουν με μικρότερα με ροκάματα, για να έρθουν δουλειές. Τους είπε ότι θα μιλήσουν με τους εργολάβους και θα υποσχεθούν πως δεν θα γίνονται απεργίες. Τελείωσε λέγοντας: ''όποιος θέλει από το ΠΑΜΕ ας έλθει να μας ενοχλήσει''».

Τελικά όπως έδειξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και της Δικαιοσύνης ο Χρήστος Κυριτσόπουλος (πρώτη φωτο από κάτω), όπως και ο Αναστάσιος Μιχάλαρος (δεύτερη φωτο από κάτω) που εργάζονταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ήταν ανάμεσα στα μέλη της ΧΑ που εμπλέκονται σε παράνομες πράξης της οργάνωσης και συνελήφθησαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ