Telegraph για Χρυσή Αυγή: Η Ελλάδα θυμίζει την Βαϊμάρη- Η οικονομική κρίση έγινε κρίση της δημοκρατίας - iefimerida.gr

Telegraph για Χρυσή Αυγή: Η Ελλάδα θυμίζει την Βαϊμάρη- Η οικονομική κρίση έγινε κρίση της δημοκρατίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις συνταρακτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής ασχολείται η Telegraph η οποία παρομοιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτήν της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία.

Σε δημοσίευμα της, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μετά «την οικονομική κατάρρευση, την μεγάλη ανεργία, τους ένστολους παραστρατιωτικούς, την βία στους δρόμους και τις πολιτικές δολοφονίες, τώρα έρχεται μια σειρά από συλλήψεις βουλευτών. Η ταλαιπωρημένη από το ευρώ Ελλάδα, αρχίζει να μοιάζει με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Στη συνέχεια, η βρετανική εφημερίδα περιγράφει τον όρο «φασίστας» και την χρήση του στις μέρες μας: «Χρησιμοποιούμε τη λέξη ''φασίστας" τόσο χαλαρά αυτές τις μέρες που σχεδόν έχει χάσει το νόημά της. Αν είσαι κατά της μετανάστευσης, είσαι φασίστας. Εάν επικρίνεις την Ε.Ε. Είσαι φασίστας. Εάν κερδίζεις έναν αριστερό στα επιχειρήματα σε απευθείας σύνδεση, τότε αργά ή γρήγορα σε αποκαλούν φασίστα».

Χρυσή Αυγή και φασισμός

Η Telegraph, συνδέει τον όρο «φασίστας» με την Χρυσή Αυγη και αναλύει την δομή της οργάνωσης:

«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα φασιστικό κόμμα, στη δομή του, την ιδεολογία του και τη συμπεριφορά του. Είναι αντι-δημοκρατική, ευνοώντας ένα αυταρχικό κράτος με επικεφαλής τον ''ισχυρό άνδρα''. Κοιτά πίσω στη δικτατορία Μεταξά το 1930 με αγάπη. Κατηγορεί την μετανάστευση για την φτώχεια στην Ελλάδα- κάπως εκκεντρικό βέβαια καθώς πλέον αποχωρούν πολλοί από την χώρα. Αρκετοί από τους υποστηρικτές της είναι αντισημιτιστές: Ενας από τους βουλευτές της ο οποίςο επιτέθηκε σε μια γυναίκα βουλευτή, υπερασπίστηκε τον εαυτό του αναφέροντας το Πρωτόκολλο των Σοφών της Σιών και υποστήριξε πως είναι θύμα μιας ''εβραίικης συνωμοσίας''.

Οπως όλα τα σωστά φασιστικά κόμματα, η Χ.Α. απεχθάνεται την ελεύθερη αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Φλέρταρε με τον παγανισμό απορρίπτοντας τον χριστιανισμό ως απαξιωμένη Ιουδαϊκή θρησκεία, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε απόψεις και ''αγκάλιασε'' με θέρμη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα μέλη της, έχουν εμπλακεί σε αναρίθμητες πράξεις πολιτικής βίας και όπως οι Ναζί στη δεκαετία του '20, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει συνδέσμους με στοιχεία του στρατού και της αστυνομίας», επισημαίνει το δημοσίευμα

Τι σημαίνει η σύλληψη των Πέντε

«Η σύλληψη των Πέντε, είναι η αντιμετώπιση ενός άσχημου συμπτώματος, αλλά δεν θεραπεύει την ασθένεια. Το να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, δεν θα μειώσει την απήχηση του μηνύματος τους περισσότερο από ότι των Ναζί το 1924 οι οποίοι μετά επανήλθαν. Κάποιοι Ελληνες θα πανηγυρίσουν, αλλά άλλοι θα δουν μια απομονωμένη πολιτική κάστα να προστατεύει τα συμφέροντα της».

Κλείνοντας, η Telegraph αναφέρει πως «οι Ελληνες συζητούσαν τη φήμη πως οι συλλήψεις ήταν μια προσπάθεια για να προλάβουν την παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και τις συνεχόμενες εκλογές. Η οικονομική κρίση έχει γίνει κρίση της δημοκρατίας».

φωτογραφία: fosphotos.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ