Πως επηρεάζουν οι συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής την πιθανότητα εκλογών - iefimerida.gr

Πως επηρεάζουν οι συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής την πιθανότητα εκλογών

Πως επηρεάζουν οι συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής την πιθανότητα εκλογών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και όλης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ανακινούν αυτόματα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.

Σε ερώτηση για το αν η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απάντησε αρνητικά τονίζοντας πως θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον εκλογικό νόμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ