Ιδανικά ποτήρια: Πιείτε το κρασί σας... μέσα σε «τουλίπες» [εικόνες] - iefimerida.gr

Ιδανικά ποτήρια: Πιείτε το κρασί σας... μέσα σε «τουλίπες» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως για τον κάθε σωματότυπο προτείνονται τα κατάλληλα ρούχα, έτσι και για το κάθε κρασί υπάρχει το σωστό ποτήρι. Αυτό που θα αναδείξει τη γεύση του και το άρωμά του. Το ποτήρι θεωρείται εργαλείο κι οι... μύστες της οινοποσίας το γνωρίζουν, όπως επίσης ξέρουν πώς θα «καταστρέψουν» ένα καλό κρασί.
Για να συγκρατηθεί το άρωμά του, το ποτήρι πρέπει να έχει σχήμα κλειστής τουλίπας, να κλείνει στο χείλος και να είναι ανοιχτό στη βάση του.

Επίσης, θα πρέπει να είναι διάφανο κι όσο το δυνατό λεπτότερο. Να προτιμάτε τα κρυστάλλινα κολονάτα ποτήρια και να τα κρατάτε από το «πόδι», ώστε να εξετάζετε το χρώμα του κρασιού, να το περιστρέφετε με ευκολία, να μην το ζεσταίνετε, να μην φέρνετε ξένα με το κρασί αρώματα (από κρέμες, κολόνιες κλπ) στη μύτη μας και για αισθητικούς λόγους να μη το γεμίζετε... με τα αποτυπώματά σας.Τα σωστά ποτήρια:


Ψιλόλιγνα flute: Γεμισμένα κατ' εξαίρεση μέχρι τα ¾ (σε αντίθεση με όλα τα άλλα, που πρέπει να γεμίζονται κατά το ¼), τα ποτήρια αυτά μας επιτρέπουν να αφεθούμε στη γοητεία των λεπτών φυσαλίδων που σχηματίζονται σαν λεπτά σχοινιά. Συνεπώς είναι ιδανικά για τις σαμπάνιες, αλλά και όλα τα ημιαφρώδη και αφρώδη κρασιά, ξηρά ή γλυκά.


Βασικό ποτήρι λευκού: Εχει μέση χωρητικότητα και κλειστά χείλη και θεωρείται... ποτήρι «πασπαρτού», καθώς ανοίγει την πόρτα της ευωδιάς και της γεύσης του 70% των οίνων! Συνεπώς είναι κατάλληλο για τα φρέσκα, ελαφριά κρασιά που έχουν οινοποιηθεί σε δεξαμενή (Ροδίτες, Μοσχοφίλερα, Μαλαγουζιές, Ασύρτικα, Ξινόμαυρα Blanc de Noir, Sauvignon Blanc, Riesling). Πρόκειται για ευέλικτο ποτήρι που αναδεικνύει και τα ροζέ, όλα τα γλυκά, ακόμη και τα ελαφριά κόκκινα.

Σχετικά κοντό και πολύ φαρδύ που ταιριάζει στα πολύ πυκνά, βαρελάτα λευκά κρασιά. Με αυτό το ποτήρι αποβάλλεται το ξύλο και να αναδεικνύεται το φρούτο. Παράλληλα αναδεικνύεται η οξύτητα του οίνου. Προτιμήστε το στα βαρελάτα Chardonnay και Ασύρτικα, Βιδιανά, Νυχτέρια, Roussanne και Semillon. Η εικόνα ενός ερυθρού κρασιού σερβιρισμένο σε αυτό το Balloon μπορεί να είναι οικεία, αλλά πρόκειται για λάθος κίνηση και δεν τη συστήνουν οι σύμβουλοι οίνου.Balloon μεσαίας χωρητικότητας:

Βασικό ποτήρι ερυθρού: Είναι λίγο μεγαλύτερο απ' αυτό του λευκού, έχει το ίδιο σχήμα και μπορεί να «φιλοξενήσει» όλα τα χαμηλής και μεσαίας τιμής νεαρά ερυθρά και σχεδόν κάθε παλαιωμένη (άνω της 15ετίας) φιάλη.


«Τουλίπα» μεγάλης χωρητικότητας: Δαμάζει τη σκληράδα των συμπυκνωμένων, ώριμων, τανικών ερυθρών κι αναδεικνύει το φρούτο. Είναι ιδανικό για τα Αγιωργίτικα, οι ξηρές Μαυροδάφνες, τα Cabernet Sauvigno και Merlot, τα Syrah και όλα τα βαριά ερυθρά, ενώ θα διαλύσει από την υπερβολική οξυγόνωση τα κρασιά μέτριας συμπύκνωσης.


Balloon μεγάλης χωρητικότητας: Είναι το πιο εντυπωσιακό ποτήρι, αλλά ιδανικό για λίγα κρασιά. Υποδέχεται κρασιά με έντονο, λεπτό άρωμα, ελαφρύ έως μέτριο σώμα και σχετικά μαλακές τανίνες. Δηλαδή τα: Pinot Noir, Λιάτικα, Μεσενικόλα, τις ήπιες εκδοχές του Nebbiolo και του Ξινόμαυρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ