Guardian: Το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα ανέχεται τη Χρυσή Αυγή και την αφήνει να δρα ανεξέλεγκτα - iefimerida.gr

Guardian: Το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα ανέχεται τη Χρυσή Αυγή και την αφήνει να δρα ανεξέλεγκτα

Guardian: Το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα ανέχεται τη Χρυσή Αυγή και την αφή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Χρυσής Αυγής κρούει η Guardian, βλέποντας ως βασικό υπεύθυνο για το κύμα βίας στην Ελλάδα την ανοχή που δείχνει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας στις πρακτικές του ακροδεξιού κόμματος. Παράλληλα επισημαίνει πως ο κίνδυνος σύντομα θα περάσει τα ελληνικά σύνορα, προειδοποιώντας πως μόνο με εξωτερική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους εταίρους θα αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης τους χάους.

Σε εκτενές άρθρο με τίτλο «H Χρυσή Αυγή μεγαλώνει – Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει για να καμφθεί η άνοδος της ακροδεξιάς» η βρετανική εφημερίδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αδυναμία του ελληνικού και του κυπριακού κράτους να «ορθώσει ανάστημα στις φασιστικές ομάδες».

«Το ανησυχητικό είναι πως το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα δείχνει διατεθειμένο να ανεχθεί τη Χρυσή Αυγή. Ο βετεράνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας έχει πει πως η Τρόικα είναι μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα από ότι η Χρυσή Αυγή. Τώρα που τα βασικά μέλη της εκλέχθηκαν, απολαμβάνουν βουλευτική ασυλία, την οποία οι συνάδελφοί τους- όπως εκείνοι της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- δείχνουν απρόθυμοι να άρουν. Αυτή η απροθυμία σημαίνει ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής μπορούν ελεύθερα να χαστουκίζουν γυναίκες βουλευτές στην τηλεόραση, χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες για τις πράξεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αναφέρει πως η σύντομη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «η χρόνια διαφθορά, η λιτότητα και η διαιώνιση των λαϊκιστικών ψεμμάτων για τη μετανάστευση». Ακόμη υπογραμμίζει πως η Χ.Α. «έχει καταφέρει να διοχετεύσει την επακόλουθη δημόσια οργή προς όφελός της. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα μέλη της δεν ήταν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες συνέβαλαν στο να θεωρείται η Ελλάδα μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η βρετανική εφημερίδα όμως προειδοποιεί πως όλο αυτό μπορεί να τελειώσει μόνο με παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων. «Δεν νομίζω πως αυτή η καθοδική πορεία μπορεί να σταματήσει χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η υπάρχουσα κατάσταση της ελληνικής πολιτικής σκηνής απαιτεί συνασπισμούς. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αρνούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση με οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα που κυβερνούν αυτή τη στιγμή, των οποίων η δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά, η μόνη λύση είναι να στραφούν στην ακροδεξιά. Οσο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις υποβαλλόμενες από την Τρόικα πολιτικές λιτότητας, θα χάνουν δημοτικότητα. Τελικά, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να σχηματίσουν ένα συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τη Χρυσή Αυγή, που έχει ανέβει στις δημοσκοπήσεις μετά από την είσοδό της στη Βουλή.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα μπορούν να αγνοούν για πολύ ακόμη τον κοινωνικό αντίκτυπο των οικονομικών πολιτικών τους. Οι φασίστες κερδίζουν έδρες, ή μεταμφιέζουν τον εξτρεμισμό τους και μπαίνουν σε κόμματα με μεγαλύτερη πλατφόρμα για να διαδώσουν τις ρατσιστικές απόψεις τους. Το επόμενο βήμα είναι να επεκταθεί η Χρυσή Αυγή εκτός Ελλάδας. Τα στελέχη της επισκέπτονται συχνά την Κύπρο και κάνουν ομιλίες για το «συγγενικό» ΕΛΑΜ το οποίο ευτυχώς δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο η Χρυσή Αυγή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το άρθρο καταλήγει πως απαιτείται εξωτερική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος. «Η ανοχή της ελληνικής και κυπριακής πολιτείας είναι ένα κάλεσμα για δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους που δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτό που αφελώς θεωρείται ελληνικό πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το UKIP στη Βρετανία βλέπουν τη δημοτικότητά τους να ανεβαίνει. Η ακροδεξιά είναι σε άνοδο και είναι αναγκαία η συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ