Γιατί η Χ.Α. δρα ανενόχλητα υπό τα απαθή βλέμματα αστυνομικών σε Πέραμα, Μελιγαλά, Γιαννιτσά, Κερατσίνι... - iefimerida.gr

Γιατί η Χ.Α. δρα ανενόχλητα υπό τα απαθή βλέμματα αστυνομικών σε Πέραμα, Μελιγαλά, Γιαννιτσά, Κερατσίνι...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σε παλιότερες αποκαλύψεις περί κρουσμάτων συνύπαρξης αστυνομικών και νεοναζί έρχεται να προστεθεί η χαρακτηριστική ατιμωρησία που συνοδεύει μία σειρά κλιμακούμενων προπηλακισμών και επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέρει δημοσίευμα του tvxs.gr της 16ης Σεπτεμβρίου 2013 με τίτλο «ΕΛΑΣ και Χρυσή Αυγή: It's complicated»: «Όχι άδικα. Η αδράνεια της αστυνομίας και στα τρία τελευταία περιστατικά ήταν δεδομένη».

Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μέρος δηλώσεων στο tvxs.gr συνδικαλιστικού εκπροσώπου μάχιμου τμήματος της ΕΛΑΣ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον τόπο των περιστατικών δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του tvxs.gr:

«Είτε μετά από επίσημες ανακοινώσεις, είτε βάσει πληροφοριών, η αστυνομία είναι πάντοτε ενήμερη για τις συναθροίσεις στο πλαίσιο εκδηλώσεων ή κομματικών δράσεων, γεγονός που κατά την ίδια πηγή καθιστά επιτακτική των επιχειρησιακή κάλυψη των γεγονότων: "Δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω ότι υπήρχε σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκ του αποτελέσματος παρατηρείται ελλιπής σχεδιασμός από την πλευρά της αστυνομίας".

Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών διαπιστώνει μία διστακτικότητα της ΕΛΑΣ στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, την οποία αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς στην ηγεσία του σώματος, υπό την έννοια ότι το εκάστοτε όργανο της τάξης λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο μιας επιχειρησιακής ομάδας και κάτω από τις εντολές των ανώτερων αξιωματικών. Σε αυτό το σημείο φέρνει ως παράδειγμα πρόσφατες δυναμικές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πανεπιστημιακές σχολές, τις οποίες χαρακτηρίζει προϊόν πολιτικών αποφάσεων.

Πάντως, ο ίδιος αναγνωρίζει κατά κάποιο τρόπο την ατομική ευθύνη του αστυνομικού, καθώς αναφέρεται στην αγωνία του να μην στοχοποιείται προσωπικά από ακραίες ομάδες με εκδικητική διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, παραμένει ασύμμετρος ο παράγοντας των πιθανών κινήτρων ως προς κατευθυντήριες γραμμές από τους ανώτερους αξιωματικούς και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Κι αν η εκάστοτε πολιτική και κατ' επέκταση αστυνομική ηγεσία χρησιμοποιεί ή έστω ανέχεται τη δράση της Χρυσής Αυγής για απώτερους πολιτικούς σκοπούς;

Ο αστυνομικός αναλυτής επανέρχεται: "Για να μην υπάρχουν λοιπόν αντίστοιχα ερωτήματα, θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι θεσμοί. Η ΕΛΑΣ θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και συγχρόνως να εμπνέει ως θεσμός, προκειμένου τελικά να είναι αξιόπιστη. Χρειάζεται εκπαίδευση και αναδιοργάνωση τώρα, ώστε να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις και να πείθει ότι το κάνει"».

Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ