Μεγαλώνει η τρύπα του Οζοντος: Αυξήθηκε κατά 8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα από πέρυσι - iefimerida.gr

Μεγαλώνει η τρύπα του Οζοντος: Αυξήθηκε κατά 8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα από πέρυσι

Μεγαλώνει η τρύπα του Οζοντος: Αυξήθηκε κατά 8
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 16η Σεπτεμβρίου, είναι η Διεθνής Ημέρα Προστασίας του Στρώματος του Οζοντος, ως ανάμνηση της ανάμνηση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στις 16/9/1987. Πρόσφατα η Διεθνής επιτροπή Οζοντος εξέδωσε τις παρατηρήσεις της σχετικά με την «τρύπα του Οζοντος» που απειλεί το περιβάλλον του πλανήτη μας.

Παρόλο που γενικά η τρύπα παραμένει σταθερή την τελευταία δεκαετία και τα
τα στρατοσφαιρικά επίπεδα χλωρίου και βρωμίου,που κατ' εξοχήν καταστρέφουν το όζον, μειώνονται σταδιακά, η τρύπα του Οζοντος στην Ανταρκτική επανεμφανίζεται όταν ζεσταίνει ο καιρός και μάλιστα αυξημένη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το 2012 το μέγεθος της τρύπας έφθασε στο μέγιστο επίπεδο των 21,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι των 26,1 εκατομμυρίων το 2011 και 22,6 εκατομμυρίων το 2010.

Παράλληλα, ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του μεγέθους της τρύπας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των μεγάλων ποσοτήτων χλωρίου και βρωμίου στη στρατόσφαιρα. Συγκεκριμένα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, η τρύπα του Οζοντος είχε φθάσει σε έκταση τα 18,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 10,7 εκατομμυρίων την ίδια περίοδο το 2012.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οζοντος, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί το όζον, ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ο αριθμός των επίγειων σταθμών παρατήρησης έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ