Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για τους φτωχούς Ελληνες - iefimerida.gr

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για τους φτωχούς Ελληνες

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για τους φτωχούς Ελληνες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και θα πετύχει ακόμη και την αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προσωπικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας τονίζοντας ότι «δεν θα αποτελείται μόνο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι μια κυβέρνηση για όλους του Ελληνες και θα στελεχωθεί από ικανούς άξιους και έντιμους».

«Δεν περιμένουμε να φύγει από μόνη της η κυβέρνηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «Δεν θα πέσει από δολιοφθορά θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση».

«Το πρόγραμμά μας είναι αδιαπραγμάτευτο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα ζει με αξιοπρέπεια», σημείωσε, τονίζοντας ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ανυπομονησίας του να κυβερνήσει, αλλά του γεγονότος ότι η κοινωνία ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού τον οποίο κάλεσε σε δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση, ενώ του άσκησε κριτική για το γεγονός ότι δεν έρχεται στη Βουλή, αλλά για την ΔΕΘ στην οποία έμεινε μόλις τρεις ώρες.

«Δεν μπορεί κάποιος που αλλάζει συνεχώς θέσεις να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα έχει ως κύριο μέλημα να διορθώσει τις αδικίες και τα αντισυνταγματικά μέτρα που έχει περάσει η κυβέρνηση.

Στηλίτευσε ακόμη τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και καταδίκασε τη θεωρία των «δύο άκρων» που προωθεί το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά ενώ ανέφερε «Ηδη στήνονται σενάρια συνεργασίας της Ν.Δ. με την άκρα δεξιά και πρέπει να αποκρουστούν».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν, ούτε ανώδυνες. Υπάρχουν όμως λύσεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε το λάθος» και, απορρίπτοντας την πιθανότητα νέου δανείου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και η ελληνική οικονομία να γίνει ξανά ανταγωνιστική.

Σημείωσε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε:

  • Αναδιανομή των κρατικών δαπανών
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
  • Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα περάσει τα βάρη από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα στους έχοντες και κατέχοντες

Αναφορικά με τις προτάσεις του κόμματός του για την ανάκαμψη της οικονομίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως στόχος είναι η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού (με ήπια τουριστική ανάπτυξη), της επιχειρηματικής ανάπτυξης και τεχνολογίας και της ενεργειακής αυτάρκειας μέσω αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που συμβαίνει με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και σημείωσε « Είναι να αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να νοικιάζουμε δυο φρεγάτες από τη Γαλλία σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και να πληρώνουμε ενοίκιο 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εχουμε ανάγκη ένα αξιόμαχο στράτευμα αλλά πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη αμυντική βιομηχανία. Είναι έγκλημα να κλείνουν ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να απειλείται η ΕΑΒ. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ξέρουμε ότι πάντα θα υπάρχουν δαπάνες. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ναυπήγησης πλοίων με ελληνικά σχέδια».

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις υποστήριξε ότι το κόμμα του, σε περίπτωση που είναι στην κυβέρνηση, θα εξετάσει τις αποκρατικοποιήσεις μια προς μια και θα ακυρώσει εκείνες που βλάπτουν το κοινωνικό συμφέρον, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των εταιρειών ύδρευσης λέγοντας ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Επιτροπή προσωπικοτήτων για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Επανέλαβε πως η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να αφορά όλα τα κόμματα και πρότεινε τη σύσταση μιας πλατιάς εθνικής επιτροπής προσωπικοτήτων που θα διεκδικήσει τα χρήματα.

«Η γραμμή Σαμαρά είναι ότι μόνο οι Έλληνες χρωστάνε και δεν πρέπει να διεκδικούν αυτά που τους χρωστούν» υποστήριξε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποίησε για νέα μέτρα και τρίτο Μνημόνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι έρχονται νέα μέτρα λέγοντας «Ας μην ξεγελάμε τον κόσμο. Οι δανειστές μας άνοιξαν τα χαρτιά τους. Έχετε καμία αμφιβολία ότι αν είναι να υπογράψουν νέο πακέτο 77 δισ., αυτή τη φορά θα το κάνουν χωρίς νέα μέτρα; Και μάλιστα με αυτούς που τους έχουν δοκιμάσει, ότι ότι και να τους ζητήσουν το αποδέχονται;» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προλειαίνει το έδαφος για το τρίτο Μνημόνιο.

Ποιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φορέων στη ΔΕΘ ανέλυσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος το οποίο βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

Αυτό θα επιτευχθεί:

  • Μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά,
  • Με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
  • Την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και άμεσες παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αποκλεισμένους, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Τη «νέα σεισάχθεια» και τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Νομοθεσία για το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων, για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση δε θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη. Οι ρυθμίσεις θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές για όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12000 ευρώ.
  • Την ανακούφιση από φορολογία και από οφειλές προς το Δημόσιο,
  • Τη διασφάλιση στέγης και τροφής για όλους,
  • Την εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες και η θέρμανση. Ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να μειωθεί τώρα. Πριν πιάσει ο χειμώνας. Καμία οικογένεια δεν μπορεί να μείνει δίχως ρεύμα.
  • Τη διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Σ' αυτό το πλαίσιο, όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα από τις οφειλές τους, έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ετσι, οι οφειλέτες επανεντάσσονται στο ασφαλιστικό σύστημα έτσι ώστε να αποτραπεί η καταστροφή από την αδυναμία τους να καλύψουν βασικές ανάγκες περίθαλψης.Επίσης, η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποπληρωμής μετά την 01.01.2015 και αποτροπής οποιασδήποτε πράξης κατάσχεσης ή πλειστηριασμού για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
  • Τη διασφάλιση της μετακίνησης για όλους, με δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και σε άτομα με ελάχιστο εισόδημα.

Φωτογραφία: Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ