Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα -Προαναγγέλλει αξιολόγηση «κόλαση» - iefimerida.gr

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα -Προαναγγέλλει αξιολόγηση «κόλαση»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με όχι και τόσο... αγαθές διαθέσεις επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα στις 22 του μήνα, αφού από τις δηλώσεις τους και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι προτίθενται να... διυλίσουν τον κώνωπα, αμφισβητώντας ακόμα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος κινούμενος στα όρια της πρόκλησης προανήγγειλε λίγο ως πολύ μια αξιολόγηση- κόλαση, χαρακτηρίζοντας ως... ανιαρή την αξιολόγηση του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληξη της υποτιθέμενης «ανιαρής» αξιολόγησης ήταν η επέκταση κατά έναν χρόνο (έως και το 2016) της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα καθώς και η εφαρμογή έναν χρόνο νωρίτερα του αποκαλούμενου φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε.

Ήδη κάποια τεχνικά κλιμάκια έχουν εγκατασταθεί στις υπηρεσίες του ΓΛΚ και αναμένουν ενισχύσεις την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για τους επικεφαλής της Τρόικας που φτάνουν 22 (οι Ευρωπαίοι Μορς και Μαζούχ) και 23 (ο Πωλ Τόμσεν) του μήνα.

Από τα μηνύματα των τελευταίων ωρών αντιλαμβάνεται κανείς ότι το αδύναμο σημείο της ελληνικής πλευράς παραμένουν οι καθυστερήσεις στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών (διαθεσιμότητα, αμυντικές βιομηχανίες) και των αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης οι αρρυθμίες στη λειτουργία και απόδοση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

Αντιθέτως, στο δημοσιονομικό πεδίο, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 8μήνου ενισχύουν τη πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η διαχείριση του πλεονάσματος δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα τόσο από την Ουάσιγκτον όσο κι από το Βερολίνο, είναι ότι πριν αρχίσουμε να... μοιράζουμε το χρήμα, θα πρέπει να λάβουμε την έγκριση των δανειστών, κάτι που η Αθήνα τουλάχιστον επιμένει ότι δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Φωτογραφία: fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ