Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας στα πικάντικα φαγητά; - iefimerida.gr

Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας στα πικάντικα φαγητά;

Πώς αντιδρά ο οργανισμός μας στα πικάντικα φαγητά;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην πικάντικη γεύση και το γαργάλημα; Καμία από την άποψη αντίκτυπου στα νεύρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι το πιπέρι Σετσουάν ενεργοποιεί τα ίδια νεύρα που «χτυπάει» και το γαργάλημα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν την ίδια αίσθηση, είτε όταν γεύονται πιπέρι Σετσουάν είτε όταν ένιωθαν γαργάλημα στα χείλη τους από μία δονούμενη συσκευή .

«Το πιπέρι στέλνει τις ίδιες πληροφορίες στον εγκέφαλο , όπως το γαργάλημα στα χείλη σας» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Νομπουχιρο Χαγκούρα.

Η μελέτη , που δημοσιεύθηκε σήμερα στα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας με ειρωνικό τίτλο «Δονήσεις Τροφίμων» ερευνά το ελάχιστα γνωστό τομέα της ψυχοφυσικής , ο οποίος «περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στη φυσική πραγματικότητα και στο τι αντιλαμβάνεται ο οργανισμός»

«Η έρευνά μας δείχνει μόνο ένα ενδιαφέρον παράδειγμα μιας περίπτωσης όπου αντιλαμβανόμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα» εξηγεί ο Χαγκούρα. «Σε πολλές περιπτώσεις , η διαφορά μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας μπορεί να εξηγηθεί από την κατανόηση του πώς το νευρικό σύστημα μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τον έξω κόσμο στον εγκέφαλο»

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άλλα πικάντικα συστατικά, όπως πιπεριές τσίλι και έλαια μουστάρδας, ενεργοποιούν τις νευρικές ίνες που συνδέονται με τον πόνο και τη σωματική θερμότητα, ωστόσο στα ζώα το πιπέρι Σετσουάν τα έκανε να αντιδρούν με τίναγμα. Ετσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να δουν τι επιδράσεις έχει και στον άνθρωπο.

Στα πλαίσια της έρευνας 28 συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν αυτό που ένιωσαν όταν ένα υγρό διάλυμα του πιπεριού ακούμπησε στα χείλη τους . «Μούδιασμα» ήταν η πιο συχνή λέξη και «κάψιμο» η αμέσως επόμενη.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να τοποθετήσουν το δάχτυλό τους σε ένα μηχάνημα δόνησης και να συγκρίνουν το αίσθημα με το μυρμήγκιασμα στα χείλη τους . ΟΙ εθελοντές ανέφεραν ότι οι δύο αυτές αισθήσεις φάνηκαν να ταιριάζουν μεταξύ τους όταν η μηχανή έτρεχε με μέση συχνότητα των 50 Hz .

Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση , οι ερευνητές τοποθέτησαν στη συνέχεια το μηχάνημα από τα χείλη των συμμετεχόντων και που να δονούνται σε 50 Hz και οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν σαν να είχαν Σετσουάν πιπέρι στα χείλη τους.

Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες σχετικά με το πώς οι αισθήσεις της αφής και της γεύσης συνδέονται , ή ακόμη και να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τα αίτια ορισμένων τύπων χρόνιου πόνου , σύμφωνα με τον Χαγκούρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ