Eνα άβατο της Αθήνας ανοίγει για τους πολίτες και την τέχνη: Στo Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους όπου θα φιλοξενηθεί η Μπιενάλε [εικόνες]

Οι περισσότεροι μόνο από φωτογραφίες και αφηγήσεις που θύμισαν οικονομικό θρίλερ γνωρίζουμε το ιστορικό κτήριο όπου στεγαζόταν το Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους. Με τους ήχους των φωνών που σήμαιναν εκτοξεύσεις περιουσιών αλλά και σπάσιμο της μεγαλύτερης φούσκας που γνώρισε η οικονική ιστορία, το κοινο΄θα έχει την ευκαιρία να μπει ως θεατής και ως χρήστης εμπειρίας στη Σοφοκλέους 8-10 όπου θα φιλοξενηθεί η Μπιενάλε της Αθήνας.

Ηδη οι συνεργάτες της Μπιενάλε ετοιμάζουν εντατικά τον μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας χώρο για να φιλοξενήσει τις δράσεις της και το κοινό από τις 29 Σεπτεμβρίου ως την 1 Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα facebook της Μπιενάλε. Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας (ΑΒ4) με τίτλο ΑGORA, θέτει το καίριο ερώτημα «Και τώρα τι;» Χρησιμοποιώντας το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10, ως κύριο χώρο της, η ΑΒ4 προτείνει την AGORA όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικό σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης. Σε αντίθεση με την εξιδανικευμένη εικόνα της αρχαίας αγοράς, η AGORA φιλοξενεί διαφορετικές και ενίοτε αμφιλεγόμενες θεωρήσεις, στοχεύοντας τόσο στην τέρψη όσο και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Πρόκειται για μια έκθεση που υποδέχεται ταυτόχρονα το καρναβαλικό και το αμφίσημο, το σημαντικό και το ασήμαντο.

Η AGORA εδράζεται στις έννοιες της συνέλευσης και της συνάθροισης. Λειτουργώντας ως ζωντανός οργανισμός αλλά και ως εξαίσιο πτώμα (cadavre exquis), μορφοποιείται μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων και συνεργατικών εκδηλώσεων, περφόρμανς, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, προβολών ταινιών, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στην AGORA τα έργα και οι θέσεις προτείνουν ό,τι έχουμε επειγόντως ανάγκη τη δεδομένη στιγμή: μια στάση κριτική και επίκαιρη, έτοιμη να επανεξετάσει παρελθούσες στρατηγικές της τέχνης και της ζωής, να αποδομήσει κυρίαρχους μύθους και να ανακαλύψει καινούριες, λειτουργικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές.

Η ΑΒ4 πραγματοποιείται από μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση. Η AGORA είναι επομένως το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο. Το σημαντικό για τους συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πείραμα είναι το κοινό αίσθημα ευθύνης και η ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.

Φωτογραφίες των Γιάννη Καραμπάτσου και Μαριάννας Μπίστη.Περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη των εργασιών και το περιεχόμενο της Μπιενάλε στο http://athensbiennale.org/ και στη σελίδα της Μπιενάλε στο facebook.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ