Eισαγγελέας καταπέλτης : Ο Ακης μετακύλησε τις μίζες στις πλάτες του καταχρεωμένου ελληνικού λαού - iefimerida.gr

Eισαγγελέας καταπέλτης : Ο Ακης μετακύλησε τις μίζες στις πλάτες του καταχρεωμένου ελληνικού λαού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως αποδέκτη μιζών εκατομμυρίων τις οποίες φόρτωσε στις πλάτες του καταχρεωμένου ελληνικού λαού υποδεικνύει τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλίνη. Η εισαγγελική λειτουργός από την έναρξη της αγόρευσής της άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει παραδειγματική τιμωρία του πρώτου Έλληνα πολιτικού που κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για διαφθορά.

«Γνώριζε και απεδέχθη ότι οι μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες των οπλικών συστημάτων θα μετακυλήσουν τα βάρη από τις μίζες στον ελληνικό λαό, ένα λαό κατάχρεο που εμπιστεύτηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο». Η τοποθέτηση αυτή της εισαγγελέως προκάλεσε και την πρώτη αντίδραση από την πλευρά του πρώην υπουργού. Η κ. Αδειλίνη όμως προχώρησε ακάθεκτη την αγόρευσή της επιμένοντας πως η δωροδοκία του πρώην υπουργού για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων αποδείχθηκε ολοκληρωτικά.

Οι πυλώνες της αγόρευσης που στηρίζουν την άποψη περί ενοχής του Τσοχατζόπουλου είναι τρεις κατά την εισαγγελέα:
1ον) Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα
2ον) Η απολογία του εξαδέλφου του πρώην υπουργού Ν. Ζήγρα για την οποία η εισαγγελέας είπε πως «ουδείς μπορεί να αμφιβάλει για την αλήθεια της» και
3ον) Την κατάθεση της πρώην συζύγου του Ν. Ζήγρα η οποία και ανέδειξε το ρόλο του κύπριου υπουργού Εσωτερικών Ντ. Μιχαηλίδη ως μεταφορέα βαλιτσών με μαύρο χρήμα και τελικό αποδεκτή τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Ειδικά για την υπόθεση της προμήθειας των πυραυλικών συστημάτων TOR M1 από τη ρωσική εταιρεία Αντέι, συνολικής αξίας 850 εκατ. δολαρίων, η εισαγγελέας υπολόγισε τη συνολική μίζα στο 10% του ποσού, δηλαδή περίπου 81 εκατ. ευρώ. Για να στηρίξει μάλιστα αυτούς τους συλλογισμούς της ισχυρίστηκε ότι από την υπέρογκη, όπως την χαρακτήρισε, προκαταβολή του 40% που δόθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, το 10% αυτών, δηλαδή περίπου 25 εκατ. κατέληξαν σε λογαριασμό που συνδέεται με τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Στην έναρξη της αγόρευσής της η κ. Αδειλίνη μίλησε για τη διαφθορά των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην υπάρχει δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων για τους πολιτικούς και τους απλούς πολίτες.

Χαρακτήρισε μάλιστα ντροπιαστικό για τη χώρα να είναι δακτυλοδεικτούμενη ως – περίπου- ανδρο διαφθοράς παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Επικαλέστηκε, μάλιστα, συγκεκριμένες υποθέσεις δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων από τη Siemens, την εταιρεία Chrysler και τη Glaxo. «Ο κατάλογος δεν έχει τέλος», τόνισε. «Ορθά θεωρείται ότι η διαφθορά αποτελεί παγκόσμια πληγή όχι μικρότερη από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά». Η εισαγγελέας, τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για την παραπομπή και των πολιτικών στην τακτική διακιοσύνη όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ