Κυβερνητικός εταίρος στη Νορβηγία το κόμμα του μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ - iefimerida.gr

Κυβερνητικός εταίρος στη Νορβηγία το κόμμα του μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο μόλις χρόνια από το μακελειό στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας με πρωταγωνιστή τον ακροδεξιό Αντερς Μπρέβικ, το κόμμα στο οποίο ανήκε (το ξενοφοβικό Κόμμα της Προόδου της Σιβ Γένσεν), αναδεικνύεται σε κυβερνητικό εταίρο της νικήτριας των εκλογών στη σκανδιναβική χώρα, Έρνα Σόλμπεργκ, αρχηγού των Συντηρητικών.

Παρ' όλο που το Κόμμα της Προόδου έπεσε από την δεύτερη στην τρίτη θέση (στο 16,4% από 22,9% το 2009) και έχασε 12 από τις 41 έδρες που είχε στο κοινοβούλιο, θεωρείται από τους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, προβάλλοντας ως βασικός εταίρος της Σόλμπεργκ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Σόλμπεργκ ή αλλιώς «Μέρκελ του Βορρά», όπως την αποκαλούν, άρχισε σήμερα επαφές με τα κεντροδεξιά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μια διαδικασία που, όπως προειδοποίησε, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, με δεδομένες τις διαφορές απόψεων που εκφράζονται σε πολλά θέματα.

«Όλοι έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν πλήρως το (προεκλογικό) πρόγραμμά τους», είπε η αποκαλούμενη και «Σιδηρά Έρνα».

«Όλοι θα διαπραγματευτούμε. Θα είναι ένα πάρε-δώσε», συμπληρωσε η 52χρονη εντολοδόχος πρωθυπουργός σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή της με τους ηγέτες των άλλων τριών κομμάτων, υπενθυμίζοντας ότι θα περάσουν πέντε εβδομάδες μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι, οι Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα της Προόδου, καταλαμβάνουν 96 από τις 169 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ορισμένοι πάντως αρνούνται ότι το Κόμμα της Προόδου έχει σχέση με τον μακελάρη της Ουτόγια: «Δεν έχει καμία σχέση με όσα έκανε ο Μπρέιβικ. Είναι άσχετο θέμα. Κανένας Νορβηγός με ελάχιστη νοημοσύνη δε συνδέει τον Μπρέιβικ με το κόμμα σήμερα», δήλωσε ο Κέτιλ Κόλσρουντ της συντηρητικής εφημερίδας Aftenposten.

Τρομοκρατημένοι από την εξέλιξη δηλώνουν από την πλευρά τους, επιζώντες του μακελειού στο νησί της Ουτόγια: «Με τρομοκρατεί το γεγονός ότι το Κόμμα της Προόδου μπορεί να αναλάβει εξουσία. Κάποια από τα πιο σημαντικά στελέχη του ακολουθούν ακόμα σκληρή ρητορική κατά της μετανάστευσης. Αυτού του είδους η ρητορική θα οδηγήσει σε ακόμα πιο εχθρικό κλίμα», δήλωσε ο 29χρονος επιζών Βέγκαρντ Γκρόσλι Βενεσλαντ.

Η επικεφαλής του Κόμματος της Προόδου Σιβ Γιένσεν απαντά ότι το κόμμα της δεν είναι ακροδεξιό, αλλά «φιλελεύθερο» και απορρίπτει την ετικέτα του «λαϊκισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ