Mετά το ΤΑΙΠΕΔ η Τρόικα θέλει να ελέγχει και το ΕΣΠΑ - iefimerida.gr

Mετά το ΤΑΙΠΕΔ η Τρόικα θέλει να ελέγχει και το ΕΣΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη της Ελλάδας για άμεσες επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας έχουν διαπιστώσει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι φαίνεται πως ετοιμάζουν έναν καινούργιο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα «παρακάμπτει» το ελληνικό Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, τονίζουν πως θα χρειαστούν κοινοτικά κεφάλαια για να τονώσουν την ελληνική οικονομία, ωστόσο λόγω της αναποτελεσματικής χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο σχεδιάζουν έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό ο οποίος θα λειτουργήσει με βάση τα περισσευούμενα κεφάλαια του ΕΣΠΑ και των τοπικών αποταμιευτικών αποθεμάτων, αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο».

Το γεγονός όμως το οποίο ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, είναι πως σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο η διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων να μην βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου, αλλά στα γερμανικά ταμιευτήρια τα οποία βρίσκονται υπό ίδρυση στην ελληνική επαρχία και στην αναπτυξιακή τράπεζα όταν συγκροτηθεί.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν το ελληνικό κράτος να έχει ρόλο- κλειδί στον αναπτυξιακό μηχανισμό, είναι η αδυναμία που εμφανίζει η κυβέρνηση σε τρεις βασικούς τομείς για την επιτυχία του προγράμματος: τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενεργοποίηση των κοινοτικών πόρων σε αναπτυξιακό πλάνο και την φορολογία.

Διαχειριστές τα Γερμανικά Ταμιευτήρια και το Αναπτυξιακό Ίδρυμα

Έτσι, εδώ και μήνες έχει δρομολογηθεί το πλάνο της ενεργοποίησης στην Ελλάδα χρηματοπιστωτικών μονάδων γερμανικής προέλευσης, μέσω των οποίων οι κοινοτικοί πόροι θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής. Οι χρηματοπιστωτικές μονάδες, είναι το «Επενδυτικό Ταμείο» και η «Αναπτυξιακή Τράπεζα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Πως θα γίνει η χρηματοδότηση

Τα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα χρειαστεί το «Επενδυτικό Ταμείο», θα τα διαθέσει η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα, ενώ θα συμπεριληφθούν και άλλα 100 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και 50 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος θα διατεθούν και 200 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα από το ελληνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ