Ο Σόιμπλε βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη για την Ελλάδα αλλά όχι κούρεμα - iefimerida.gr

Ο Σόιμπλε βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη για την Ελλάδα αλλά όχι κούρεμα

Ο Σόιμπλε βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη για την Ελλάδα αλλά όχι κούρε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία παίρνει «φωτιά» το ελληνικό ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τους υποψήφιους και αξιωματούχους να τοποθετούνται συνεχώς για την πορεία της οικονομίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Focus» παραμένει πιστός στο δόγμα Μέρκελ καθιστώντας απαγορευτική την πιθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Αναγνωρίζει, πάντως, πως η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και εκτιμά πως η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2014 θα αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει η ανάπτυξη.

«Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από όσο πιστεύαμε» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό «Focus» εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η Νομισματική Ένωση όχι μόνο δεν πρόκειται να καταρρεύσει αλλά αντίθετα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα και μετά το 2014 σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αν η χώρα χρειαστεί νέα βοήθεια αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων καθώς βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν πολύ καλά πράγματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη και αλλού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Παράλληλα σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Welt» ο κ. Σόιμπλε αναφέρει πως «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η κρίση προσαρμογής. Όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα». Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πως κάποια πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή απέρριψε εκ νέου κάθε πιθανότητα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους .«Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο εσφαλμένο αλλά και επικίνδυνο γιατί θα προκαλέσει αναταραχή τις αγορές και θα δημιουργήσει νέες αμφιβολίες για την ευρωζώνη»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η τρόικα βλέπει πως η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της να μην αυξάνει το χρέος της πολύ νωρίτερα από όσο υπολόγιζε η τρόικα. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να καθορίσουμε το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίλων που κατέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως « προβλήματα υπήρξαν και στο παρελθόν και πάντα βρίσκαμε τη λύση. Θα αποφασίσουμε το 2014 σχετική με την πιθανότητα να χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα. Δεν κρύβουμε τίποτα σχετικά με τη χώρα απλώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί θα χρειαστεί από τόσο νωρίς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ