CNBC: Αποκλεισμένη από την Ευρώπη, η Ελλάδα στρέφεται στον Σαουδάραβα πρίγκιπα

«Υπό το βάρος του χρηματοδοτικού κενού και των διαφωνιών των Ευρωπαίων περί ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στρέφεται στον πρίγκιπα της Σουηδικής Αραβίας, για επενδύσεις», αναφέρει το CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο ασχολείται με την συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και μεγιστάνα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ. .

Ο Ταλάλ κατέχει μερίδια στη Citigroup και την Apple και σύμφωνα με το Forbes, βρίσκεται στην 26η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Ο 58χρονος πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ανιψιός του βασιλιά και σημαντικότερος επιχειρηματίας της Σαουδικής Αραβίας, έχει χαρακτηρισθεί από το Arabian Business ως ο Άραβας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ στην λίστα του Forbes για το 2013 κατατάσσεται 26ος, με προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων (ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη, μήνυσε μάλιστα το περιοδικό υποστηρίζοντας ότι η περιουσία του είναι μεγαλύτερη).

Το επενδυτικό του όχημα ονομάζεται Kingdom Holding και στα χαρτοφυλάκια του βρίσκονται κορυφαία ξενοδοχεία όπως το New York Plaza Hotel, το George V στο Παρίσι και ο όμιλος Four Season

Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα θέλει να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία όπως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και δύο μεγάλα λιμάνια της.

Το δίκτυο επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters σύμφωνα με τον οποίο στην ατζέντα της συνάντησης της Πέμπτης δεν τέθηκε το θέμα των επενδύσεων.

«Οι διεθνείς δανειστές έχουν ήδη χορηγήσει στην Ελλάδα δύο πακέτα διάσωσης ύψους περίπου 240 δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα κενό χρηματοδότησης έως και 10 δισ. ευρώ (13.100 εκατομμύρια δολάρια) από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ