Aίγυπτος: Αίμα, «ύποπτοι θάνατοι» συλληφθέντων, απειλές ΗΠΑ για διακοπή χρηματοδότησης - iefimerida.gr

Aίγυπτος: Αίμα, «ύποπτοι θάνατοι» συλληφθέντων, απειλές ΗΠΑ για διακοπή χρηματοδότησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οσμή του αίματος στους δρόμους του Καϊρου είναι ακόμα έντονη. Πλέον η μάχη δίνεται με συλλήψεις κι εκτοπισμούς ηγετών της Αδελφότητας Μουσουλμάνων, των υποστηρικτών του εκδιωχθέντα προέδρου Μόρσι, με αγωγή προς τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για προδοσία και με μια σκληρή γραμμή από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η αιματηρή καταστολή του στρατού στους υποστηρικτές του Μόρσι, οι «ύποπτοι θάνατοι» των 37 κρατουμένων των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αιγύπτου.
Ο Ομπάμα συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη ζητώντας να επανεξεταστεί η αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα. Επίμαχο θέμα είναι το μέλλον των περίπου 1,230 εκατ. δολαρίων σε αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και περίπου 241 εκατ. δολαρίων για την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ για τρεις δεκαετίες, μέχρι την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 μετά από λαϊκή εξέγερση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κρίνουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση με τις ενέργειές της, όχι τα λόγια της. Και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, ως πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, τον σεβασμό θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αιγυπτιακού λαού», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Αγωγή για προδοσία εναντίον του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, εγκαλείται για προδοσία για την απόφασή του να παραιτηθεί λέγοντας «Η συνείδηση δεν μπορεί να αντέξει ούτε μια σταγόνα αίματος».

Η περίπτωση του Ελ Μπαραντέι θα συζητηθεί σε δικαστήριο του Καΐρου στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Την αγωγή κατέθεσε ο Σαϊντ Ατίκ, καθηγητής νομικής.

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και συν-επικεφαλής του κοσμικού Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας (NSF), ήταν αυτός που όφειλε κατά τους αναλυτές να εγκρίνει την ανατροπή του στρατού του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Αλλά επέλεξε να παραιτηθεί στις 14 Αυγούστου όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους καταυλισμούς διαμαρτυρίας που έχει συσταθεί από τους μουσουλμάνους υποστηρικτές της Αδελφότητας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Η παρέμβαση του στρατού εναντίον της Αδελφότητας έχει πολώσει την κοινή γνώμη στην Αίγυπτο. Περίπου 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πράξεις βίας σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ελ Μπαραντέι έφυγε από την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για την Ευρώπη και είναι απίθανο να συμμετάσχει στην ακρόαση της υπόθεσης.
Η αγωγή ακολουθεί ένα κύμα συλλήψεων μουσουλμάνων ηγετών της Αδελφότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ