Γιούνκερ:«Να μην καταβάλει η Ελλάδα κοινοτικές εισφορές» - iefimerida.gr

Γιούνκερ:«Να μην καταβάλει η Ελλάδα κοινοτικές εισφορές»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ανάσες στην ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία τρέχουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι, διαπιστώνοντας έστω καθυστερημένα ότι η συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τις χρόνιες στρεβλώσεις και τις ιδιομορφίες της, απειλεί να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, δηλαδή τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τα στοιχεία της τελευταίας αξιολόγησης ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά για τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, καθώς διαπίστωσαν ότι, πέρα από τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης, η απόδοση των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύτερη του αναμενόμενου λόγω ακριβώς των ιδιομορφιών της ελληνικής οικονομίας, συμπαρασύροντας αφενός τους δείκτες ανάπτυξης και απασχόλησης, αφετέρου τους δημοσιονομικούς δείκτες, κυρίως όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα.

Η διαπίστωση αυτή και ο... τρόμος που προκάλεσε το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην προοπτική μείωσης του Δημόσιου Χρέους έστω μεσομακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι... συγκίνησε ακόμα και τους Γερμανούς, όπως διαφάνηκε στη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ παράλληλα δυναμώνει η φωνή εντός του EUROGROUP για γενναίες τονωτικές ενέσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις νέες δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε πως ίσως θα έπρεπε έστω προσωρινά να ανασταλεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα! Ειδικά όσον αφορά στη μεταστροφή των Γερμανών, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περιμένει πολλά από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι εκπρόσωποι των γερμανικών βιομηχανιών για την προοπτική ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον Τουρισμό, για τον πρόσθετο λόγο ότι ο επικεφαλής του γερμανικού ΣΕΒ ήταν στενός συνεργάτης του Β. Σόιμπλε αλλά και παλιός γνώριμος του Ε. Βενιζέλου από την εποχή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για το... κάτι παραπάνω.

Το καλό είναι ότι αυτή η... ξαφνική αγάπη των Ευρωπαίων για τις αναπτυξιακές ανάγκες της Ελλάδας έρχεται σε μια μάλλον δύσκολη συγκυρία, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιό της προβλέποντας περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μπορεί να ανατροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Επί της ουσίας, η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τρεις αρνητικούς παράγοντες στην προσπάθειά της να ανακάμψει σταδιακά και να βγει το 2012 από το τούνελ της ύφεσης, που και φέτος αναμένεται να φτάσει στο 4%.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την άμεση επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, ήτοι την αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά "σφιχτή" τραπεζική αγορά, κάτι που σημαίνει ότι οι υφεσιακές πιέσεις θα είναι εντονότερες ειδικά προς το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να αναμένεται και τουλάχιστον μια ακόμα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στην έμμεση επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία δεν είναι άλλη από το πιο "σκληρό" ευρώ. Αν και η Ελλάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξαγωγική χώρα, είναι προφανές ότι με δεδομένο πως οι εξαγωγές ήταν αυτές που "κράτησαν" το ΑΕΠ στο τελευταίο εξάμηνο, το πιο "σκληρό" ευρώ θα επηρεάσει δυσμενώς αυτή τη δυναμική.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η αιτία της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ήτοι ο υψηλός πληθωρισμός και οι προοπτικές ενίσχυσης του, λόγω διεθνών τιμών πετρελαίου και τροφίμων, που δίνει τη χαριστική βολή στα ήδη "ταλαιπωρημένα" νοικοκυριά, σε μια περίοδο μάλιστα που εντείνονται οι πιέσεις για ελαστικότερες σχέσεις εργασίας και χαμηλότερες αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ