fbpx Που μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σε ποιες παραμένει στο 23% | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Που μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σε ποιες παραμένει στο 23%

Σε ποιες περιπτώσεις μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% και σε ποιεςε παραμένει στο 23%
30|07|2013 | 18:58
Σε ποιες περιπτώσεις μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% και σε ποιεςε παραμένει στο 23%

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δίνονται οι οδηγίες για το πώς θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, με τελικό όφελος 8,1% για τους καταναλωτές. Ωστόσο όπως ακριβώς είχε γίνει με την εγκύκλιο που προσδιόριζε που γίνεται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, επαναλαμβάνεται το ίδιο αλαλούμ, καθώς το ίδιο προϊόν μπορεί να έχει ΦΠΑ 23% ή 13% αναλόγως του εάν χαρακτηριστεί ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσίας ή παροχή αγαθού.

Ετσι εάν κάποιος πιει ένα αναψυκτικό από το μίνι μπαρ ξενοδοχείου το προϊόν έχει ΦΠΑ 23% ως παράδοση αγαθού, αλλά εάν του το φέρει το room service το ίδιο προϊόν θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13% ως παροχή υπηρεσίας.

Στα θετικά της εγκυκλίου είναι ότι μειώνεται το βάρος στο σύστημα all inclusive, καθώς ενώ έως τώρα το 70% της ενιαίας τιμής υπαγόταν στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% και το 30% στο συντελεστή 23%, πλέον το 65% της τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή, το 25% υπάγεται στο συντελεστή 13% και μόλις το 10% στο συντελεστή 23%, καθιστώντας έτσι το συνολικό πακέτο πιο ανταγωνιστικό.

Αναλυτικά, από την 1η Αυγούστου έως και το τέλος του έτους, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

 • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ..
 • Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%  τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. 
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται.
 • Στην περίπτωση που παραδίδονται κατ' οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται μέσω catering, εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά συνοδεύονται και από υπηρεσίες εστίασης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% και στα προϊόντα που διατίθενται με ντελίβερι. 
 • Στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).
 • Τα ροφήματα στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων παραμένουν στο 23%.

Οσον αφορά τα ξενοδοχεία θα ισχύσουν τα εξής:

Στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών,  γίνεται ως εξής:

 1. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
 2. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
 3. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

Οσον αφορά τα πακέτα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.), θα ισχύσουν τα εξής:

 • 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
 • 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
 • 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα γίνει πιλοτικά για πέντε μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ