Γερμανοί επιστήμονες αναπτύσσουν τεστ αίματος για τη έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ - iefimerida.gr

Γερμανοί επιστήμονες αναπτύσσουν τεστ αίματος για τη έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο περνούν τα χρόνια, η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους όσους περνούν σιγά, σιγά, στα στερνά της ζωής τους. Μια αρρώστια που νικά πρώτα την αξιοπρέπειά τους και έπειτα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Φαίνεται, όμως, πως Γερμανοί επιστήμονες έκαναν ένα βήμα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Συγκεκριμένα, καταβάλλεται προσπάθεια ανάπτυξης ενός τεστ αίματος που θα έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει έγκαιρα τη νόσο. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό με τους γιατρούς να αρκούνται σε απεικονίσεις του εγκεφάλου και σε διάφορα μνημονικά τεστ προκειμένου να αξιολογήσουν τα συμπτώματα ενός ασθενούς.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ζάρλαντ, με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Genome Biology», έδειξαν ότι η ανάλυση μικροσκοπικών τμημάτων γενετικού υλικού που «κολυμπούν» στο αίμα (συγκεκριμένα microRNA's) μπορεί να προειδοποιήσει για την ύπαρξη και εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου. Το αιματολογικό-γενετικό τεστ δοκιμάστηκε σε 202 ανθρώπους, με ποσοστό επιτυχίας 93% στην ακρίβεια της διάγνωσης.

Η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο επί χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματά της (π.χ. απώλεια μνήμης) και οι γιατροί ελπίζουν ότι στο μέλλον -αν διαθέτουν έγκαιρη διάγνωση- θα προλαβαίνουν να χορηγούν στους ασθενείς την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, προτού καταστραφούν ανεπανόρθωτα μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου.

Τα 12 microRNA's - «κλειδιά»

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 140 microRNAs σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ καθώς και σε υγιή άτομα. Ανακάλυψαν 12 microRNAs, τα επίπεδα των οποίων διέφεραν στο αίμα των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους υγιείς. Οπως όμως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, εωσότου βελτιωθεί κι άλλο η ακρίβεια του τεστ, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα. Μια βασική πρόκληση είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του τεστ να διακρίνει το Αλτσχάιμερ από άλλες νευρολογικές νόσους.

Πληροφορίες: tovima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ