Κομισιόν: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το ελληνικό πρόγραμμα

Την πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών αλλά και τους κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα που προκύπτουν από τα νέα ελλείμματα που εντοπίστηκαν, ειδικά στον τομέα της υγείας, και απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 σημείωνει η έκθεσεη της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται οιμακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν την επίτευξή των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014 και οι οποίοι είναι οι εξής: «Το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση της Κομισιόν και προσθέτει πως τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος και τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου αναφέρει πως η προσπάθεια συνεχίζεται, έστω και με καθυστερήσεις.

Παράλληλα, στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος μη εφαρμογής του προγράμματος παραμένει σημαντικός και αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κατεστημένα συμφέροντα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ