Γιατί δεν πρέπει να τρώμε το φαγητό μας όταν πέφτει στο πάτωμα

Νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει τον μύθο που υποστηρίζει ότι αν σου πέσει το φαγητό στο πάτωμα και το σηκώσεις πριν περάσουν 5 δευτερόλεπτα μπορείς να το φυσήξεις και να το φας, αφού, όπως απέδειξαν οι επιστήμονες, τα μικρόβια χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για να συσσωρευτούν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Καταρχήν, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα πάντα γύρω μας καλύπτονται από μικρόβια, άσχετα αν δε τα βλέπουμε. Ωστόσο παρόλο που η πλειοψηφία τους είτε δεν μας πειράζει είτε δουλεύει προς όφελος μας, υπάρχουν και μερικά που είναι άκρως επικίνδυνα.

Για παράδειγμα, 25.000 βακτήρια κατοικούν σε κάθε τετραγωνική ίντσα του τηλεφώνου και 7.2 δισεκατομμύρια στο σφουγγάρι της κουζίνας, οπότε μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι συμβαίνει στο πάτωμα της κουζίνας μας.

Ετσι το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα είναι άκρως επικίνδυνο για κατανάλωση, αφού, όπως εξηγούν οι ερευνητές, μία συγκέντρωση από εκατό περίπου βακτήρια Escherichia coli και δέκα βακτήρια σαλμονέλας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση στο έντερο με συμπτώματα όπως επώδυνες στομαχικές κράμπες, διάρροια, εμετό και υψηλό πυρετό σε βαθμό που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ