Oταν ο Μάο διέσχιζε κολυμπώντας τον Γιανγκτσέ -Ο νεκρός ηγέτης που ξαναγίνεται μόδα στην Κίνα [βίντεο] - iefimerida.gr

Oταν ο Μάο διέσχιζε κολυμπώντας τον Γιανγκτσέ -Ο νεκρός ηγέτης που ξαναγίνεται μόδα στην Κίνα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεγαλύτερο κανάλι της Κίνας CCTV έκανε προ ημερών ένα ασυνήθιστα μεγάλο αφιέρωμα στον πρώην ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος Μάο Τσετούνγκ και έπαιξε ένα 4λεπτο βίντεο που γυρίστηκε το 1956 και τον δείχνει να διασχίζει κολυμπώντας τον ποταμό Yangtse επικεφαλής χιλιάδων συμπατριωτών του.

Ηταν την εποχή που ο Μάο Τσετούνγκ με την κίνηση αυτή φιλοδοξούσε να ενισχύσει την εικόνα του ως ηγέτης της πολιτιστικής επανάστασης. Στο βίντεο βλέπει κανείς τον Μάο να διασχίζει τον ποταμό το 1956 και το 1966 ενώ οι σωματοφύλακές του κάνουν δηλώσεις για το πόσο αγαπούσε ο ηγέτης τη θάλασσα και κολυμπούσε σαν ψάρι στο νερό.

Η έμφαση που δόθηκε από το κανάλι CCTV στην παρουσίαση του θέματος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ερωτημάτων στην Κίνα. Μετά την εμφάνιση του Μάο να διασχίζει κολυμπώντας το ποτάμι το 1966 η Πολιτιστική Επανάσταση εμφάνισε έξαρση και εκείνη την περίοδο το γεγονός ήταν ένα είδος πολιτικής λατρείας. Ας σημειωθεί ότι η Πολιτιστική Επανάσταση προκάλεσε πολλά εκατομμύρια νεκρούς και εκατομμύρια συλλήψεις και βασανιστήρια. Εκτοτε υπήρξαν κάποιες αποζημιώσεις αλλά κάθε δημόσια συζήτηση για τις ευθύνες εκείνης της περιόδου είναι απογορευμένη.

Πολλοί Κινέζοι μέσω των social media διερωτώνται γιατί το κανάλι εμφάνισε το γεγονός ως τόσο σημαντικό χωρίς ίχνος κριτικής για την περίοδο του κομμουνισμού. «Αυτός ο διάπλους ήταν το σήμα που δόθηκε το 1966 ότι έρχεται θύελλα και η Κίνα θα έμπαινε σε μια σκοτεινή περίοδο» αναφέρουν τα σχόλια.

Ορισμένοι βρίσκουν ότι πληθαίνουν εσχάτως οι αναφορές στον Μάο και γράφουν: «Ενα περίεργο αίσθημα φόβου μας κατακλύζει». Ωστόσο υπάρχουν και οι πιστοί στον Μάο που σημειώνουν: «Πρόκειται για επιστροφή στη σκέψη του Μάο. Γιατί να φοβάται ο λαός;»

Ο Zhang Xuezhong, καθηγητής Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης υπογραμμίζει ότι το κανάλι CCTV ήταν το βασικό εργαλείο της κομμουνιστικής Κίνας και δεν είναι τυχαίο ότι δίνει τόση έμφαση στο γεγονός. Ο καθηγητής αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα διακρίνεται μια στροφή προς τα αριστερά της επίσημης ιδεολογίας στην Κίνα.

Ετσι το πορτρέτο του Μάο ξαναβρέθηκε κρεμασμένο στον τοίχο των κρατικών κτιρίων στην περιοχή Hunan όπου γεννήθηκε. Πηγή Courrier International

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ