Το νομοσχέδιο για τις Κυριακές χρήζει επαρκέστερης αιτιολόγησης λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής - iefimerida.gr

Το νομοσχέδιο για τις Κυριακές χρήζει επαρκέστερης αιτιολόγησης λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πληρέστερης και επαρκέστερης αιτιολόγησης του τρόπου κατά των οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας της Κυριακές χρήζει το νομοσχέδιο για τα καταστήματα σύμφωνα με την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής,

Στις παρατηρήσεις αναφέρεται πως σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρα 4 και 5 που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπό συνθήκες) «συνάγεται ότι διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος». Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα που εμπορεύονται περισσότερα της μίας κατηγορίας αγαθών, αλλά διατηρούν συγκροτημένα τμήματα ως προς τα όμοια ή παρεμφερή αγαθά που πωλούν.

Αναφέρει δε ότι «δεν φαίνεται κατανοητό» το σχήμα ότι μέσα σε 3 μήνες θα πρέπει οι Αντιπεριφερειάρχες ή οι Δήμαρχοι να καθορίσουν τις Κυριακές που θα είναι ανοικτά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., αλλιώς θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα τις Κυριακές που θα επιλέγουν οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι.

Επισημαίνει ακόμη ότι δημιουργείται «άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων» επειδή θα ποικίλει από Περιφέρεια σε Περιφέρεια ο αριθμός των Κυριακών που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα.

Η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης

Η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου προκάλεσε την «αντίδραση» του υπουργείου Ανάπτυξης που έδωσε διευκρινήσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με σχετικό σημείωμα στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η δυνατότητα να λειτουργούν τις Κυριακές μόνο τα μικρά (έως 250 τ.μ. ) καταστήματα συνιστά σκοπό δημοσίου συμφέροντος καθώς συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναλυτικά, το υπουργείο διευκρινίζει τα εξής:

-Σε περίπτωση που ο αντιπεριφερειάρχης ή ο δήμαρχος στην περίπτωση των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, δεν αποφασίσουν εντός του τριμήνου που τίθεται από το νόμο, δεν θα μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά μόνο όσα είναι μικρότερα των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα κλπ.

-Η επιλογή να μπορούν να ανοίγουν μέχρι και 45 Κυριακές το χρόνο μόνο τα μικρά καταστήματα, δηλαδή όσα δεν υπερβαίνουν το συνολικό εμβαδό των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά, shops-in-a-shop, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν και οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ, οι οποίες μαστίζονται στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Είναι σαφές ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά σκοπό δημοσίου συμφέροντος, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τέλος, η δυνατότητα του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου να αποφασίσει για τις Κυριακές που θα μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης του υλοποιεί την επιλογή της κυβέρνησης να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ανάγκες, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι ανόμοιες, πχ αλλού ανθεί ο χειμερινός και αλλού ο θερινός τουρισμός, υπάρχουν τοπικά πανηγύρια κλπ, επομένως δε μπορεί να γίνει λόγος για ανόμοια μεταχείριση ομοίων περιπτώσεων.

Αναφορικά εξάλλου με πληροφορίες για αλλαγές στο νομοσχέδιο πριν την ψήφισή του πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι οι τελικές θέσεις θα διατυπωθούν στη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ