Παραιτήθηκε έπειτα από 20 χρόνια ο βασιλιάς του Βελγίου – Παρέδωσε το στέμμα στο γιο του

Υπήρξε ο βασιλιάς των Βέλγων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Αλβέρτος Β όμως έκρινε πως είναι η ώρα να γυρίσει σελίδα η χώρα. Για αυτό το λόγο αποφάσισε να παραιτηθεί και να παραδώσει το στέμμα στο μεγαλύτερο γιο του, Φίλιππο.

Σε μία τελετή με κάθε επισημότητα στο παλάτι των Βρυξελλών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο 79χρονος μονάχης υπέγραψε την πράξη παραίτησης. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του 53χρονου γιου του, που θα γίνει ο έβδομος βασιλιάς του Βελγίου.

«Η χώρα εκσυγχρονίζεται και αυτό με χαροποιεί», είπε ο Αλβέρτος που ζήτησε να διατηρηθεί η συνοχή του έθνους των 6 εκατ. Φλαμανδών και των 4,5 εκατ. γαλλόφωνων. Ο απερχόμενος βασιλιάς είχε γνωστοποιήσει τα σχέδια του πριν από τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει λίγος χρόνος για την οργάνωση της εκδήλωσης, από την οποία έλειπαν ξένοι εστεμμένοι.

Ο νέος βασιλιάς θα μπει γρήγορα στα δύσκολα. Τον Ιούνιο του 2014 διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές. Στις προηγούμενες, το 2010, απαιτήθηκε χρόνος ρεκόρ- 541 ημέρες- για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, εν μέσω φωνών για μεγαλύτερη αυτονομία από τις διαφορετικές κοινότητες της ώρας.

Αν και ο πατέρας του είχε αποφύγει την εμπλοκή με τα πολιτικά ζητήματα όσο περισσότερο μπορούσε, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Φίλιππος είναι «ένα πολύ καλά προετοιμασμένο πρόσωπο, που γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική του Βελγίου και της Ευρώπης», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ