Παραιτήθηκε έπειτα από 20 χρόνια ο βασιλιάς του Βελγίου – Παρέδωσε το στέμμα στο γιο του - iefimerida.gr

Παραιτήθηκε έπειτα από 20 χρόνια ο βασιλιάς του Βελγίου – Παρέδωσε το στέμμα στο γιο του

Παραιτήθηκε έπειτα από 20 χρόνια ο βασιλιάς του Βελγίου – Παρέδωσε το στέμμα στο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπήρξε ο βασιλιάς των Βέλγων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Αλβέρτος Β όμως έκρινε πως είναι η ώρα να γυρίσει σελίδα η χώρα. Για αυτό το λόγο αποφάσισε να παραιτηθεί και να παραδώσει το στέμμα στο μεγαλύτερο γιο του, Φίλιππο.

Σε μία τελετή με κάθε επισημότητα στο παλάτι των Βρυξελλών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο 79χρονος μονάχης υπέγραψε την πράξη παραίτησης. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του 53χρονου γιου του, που θα γίνει ο έβδομος βασιλιάς του Βελγίου.

«Η χώρα εκσυγχρονίζεται και αυτό με χαροποιεί», είπε ο Αλβέρτος που ζήτησε να διατηρηθεί η συνοχή του έθνους των 6 εκατ. Φλαμανδών και των 4,5 εκατ. γαλλόφωνων. Ο απερχόμενος βασιλιάς είχε γνωστοποιήσει τα σχέδια του πριν από τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει λίγος χρόνος για την οργάνωση της εκδήλωσης, από την οποία έλειπαν ξένοι εστεμμένοι.

Ο νέος βασιλιάς θα μπει γρήγορα στα δύσκολα. Τον Ιούνιο του 2014 διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές. Στις προηγούμενες, το 2010, απαιτήθηκε χρόνος ρεκόρ- 541 ημέρες- για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, εν μέσω φωνών για μεγαλύτερη αυτονομία από τις διαφορετικές κοινότητες της ώρας.

Αν και ο πατέρας του είχε αποφύγει την εμπλοκή με τα πολιτικά ζητήματα όσο περισσότερο μπορούσε, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Φίλιππος είναι «ένα πολύ καλά προετοιμασμένο πρόσωπο, που γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική του Βελγίου και της Ευρώπης», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ