Το πρώτο νησί πράσινης ενέργειας

Στα Κανάρια Νησιά θα βρίσκεται το πρώτο νησί παγκοσμίως που δεν θα εκπέμπει καθόλου άνθρακα! Το νησί El Hierro εκτός από τουριστικός προορισμός, θα μπεί πλέον και στις καρδιές των απανταχού οικολόγων.

Το νησί αυτή την στιγμή παράγει 11.5 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα και 11.3 μεγαβάτ από το υδροηλεκτρικό τους εργοστάσιο. Από εκεί παράγεται το 80% της ενέργειας που χρειάζεται το νησί. Το υπολειπόμενο 20% πρόκειται να καλυφθεί από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων και ηλιακών συλλεκτών. Με αυτή την επένδυση το νησί πλέον δεν θα χρειάζεται ούτε το πετρέλαιο. Τα οφέλη, για το περιβάλλον είναι ότι 18.200 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα πάψουν να απελευθερώνονται πλέον στην ατμόσφαιρα!

Τα φιλόδοξο σχέδιο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα στοιχίσει 87 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η ιδέα άραγε δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή και στην χώρα μας; Ήδη ο Αι-Στράτης είναι από τα πρωτοπόρα «πράσινα» νησιά της Ευρώπης. Η Ελλάδα που τις ζητάνε να «πουλήσει» τον ήλιο της σε χώρες που φείδονται των δικών μας «δώρων», μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ