Πώς χάνονται 20 στρέμματα παραλίας και έσοδα δύο εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα Χανιά - iefimerida.gr

Πώς χάνονται 20 στρέμματα παραλίας και έσοδα δύο εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα Χανιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή, πρακτικά σημαίνει ότι περιοχή χάνει κάθε χρόνο έσοδα της τάξης των δύο εκατ. ευρώ.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς «χάνουμε στα Χανιά περίπου 20 στρέμματα παραλίες το χρόνο» και πρόσθεσε: «Για να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό, αν υπολογίσει κανείς -με τα στοιχεία που έχουμε- ότι ένα τετραγωνικό μέτρο παραλίας αφήνει την ημέρα 10 ευρώ σε καρέκλες, ποτά, στα Χανιά χάνουμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει καταγραφεί στην παραλία Κολυμβαρίου, την παραλία Ταυρωνίτη και την παραλία του Πλατανιά.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ελπίζουμε ότι με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε θα κάνουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το βόρειο τμήμα από το Κολυμπάρι μέχρι και τον Γαλατά. Να δούμε τι άμμος λείπει, τι αποθέματα άμμου υπάρχουν στα ποτάμια και τη θάλασσα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αποκατάσταση/εμπλουτισμό των παραλιών με την άμμο που έχει φύγει, ώστε να επανέλθουμε περίπου στα επίπεδα που είμαστε στη δεκαετία του 1990», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης

Ο κ. Συνολάκης παρουσίασε την Παρασκευή τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έως τώρα από τη μελέτη που εκπονούν από κοινού του Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και την Νέα Κυδωνία.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονούν από κοινού το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν ποντιστεί δύο μετρητές στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου και έξω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι καθημερινά καταγράφουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν με ακρίβεια τις φυσικές αιτίες διάβρωσης των ακτών.

Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από σήμερα και στο πλαίσιο αυτής έχουν τοποθετηθεί σε βάθος 25 μέτρων στο βυθό της θάλασσας δύο μετρητές που στέλνουν ηχητικά σήματα στην επιφάνεια, με τα οποία οι μελετητές καταγράφουν το κύμα την κατεύθυνση του και τα ρεύματα σε όλη την υδάτινη στήλη.

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι ο υπολογισμός του όγκου των φερτών υλών, τι υπάρχει στα ποτάμια, τι υπάρχει στη θάλασσα, και η κατάθεση προτάσεων για το πού θα τοποθετηθεί άμμος, ώστε να εμπλουτισθούν οι παραλίες και να δημιουργηθούν φυσικοί κυματοθραύστες οι οποίοι θα προστατεύουν τις ακτές από τα φυσικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ