Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία «έδιωξαν» περισσότερα από 2 δισ. ευρώ επενδύσεων από τη χώρα - iefimerida.gr

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία «έδιωξαν» περισσότερα από 2 δισ. ευρώ επενδύσεων από τη χώρα

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία «έδιωξαν» περισσότερα από 2 δισ. ευρώ επενδύσεων από
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν στοίχισαν μόνο ανθρώπινες ζωές, ούτε είχαν αποκλειστικές πολιτικές συνέπειες στην κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις που έπληξαν την Τουρκία τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν και οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξαιτίας αυτών αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, περισσότερα από 2,28 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από την τουρκική χρηματαγορά αυτό το διάστημα.

«Οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία είχε συνέπειες στις αναδυόμενες αγορές, και οι εσωτερικές εξελίξεις συνδυάστηκαν και είχαν συνέπειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα συγκεκριμένα κεφάλαια έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην τουρκική οικονομία μετά την 5η Ιουλίου. «Η Τουρκία παραμένει μια οικονομία με καλές επιδόσεις, που εδράζεται σε στέρεα θεμέλια, αψηφώντας τις διεθνείς διακυμάνσεις», διαβεβαίωσε.

Προαναγγέλλοντας την αποκλιμάκωση των ενέσεων ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έθεσε υπό πίεση αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτή της Τουρκίας, που προσπαθούν να περιορίσουν την πτώση των δικών τους νομισμάτων έναντι του δολαρίου, σημειώνει το ΑΠΕ σε σχετικό δημοσίευμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε γνωστό την Δευτέρα ότι πρόκειται να αποφασίσει στην στις 23 Ιουλίου την αύξηση των κύριων επιτοκίων της, ώστε να αποτρέψει την πτώση της τουρκικής λίρας στην αγορά συναλλάγματος.

Η φυγή κεφαλαίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τουρκική οικονομία βασίζεται στις κεφαλαιακές ροές για την ανάπτυξή της, που είχε ανέλθει σε πάνω από 8% το 2010 και το 2011.

Στο μεταξύ, εν μέσω της αναστάτωσης στις αγορές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να αποφεύγουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, κατηγορώντας τις τράπεζες ότι ωθούν τους πολίτες στη φτώχεια αισχροκερδώντας με τα υψηλά τους επιτόκια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ