Οι Γερμανοί επικηρύσσουν τους επιζώντες ναζί εγκληματίες πολέμου - Αφίσες στους δρόμους και αμοιβή 25.000 ευρώ για πληροφορίες - iefimerida.gr

Οι Γερμανοί επικηρύσσουν τους επιζώντες ναζί εγκληματίες πολέμου - Αφίσες στους δρόμους και αμοιβή 25.000 ευρώ για πληροφορίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ακόμα ευκαιρία να εξαγνίσουν το ναζιστικό παρελθόν τους θα είναι για τους Γερμανούς οι αφίσες της καμπάνιας του κέντρου Simon Wiesenthal, μέσω των οποίων θα ζητούνται πληροφορίες ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη επιζώντες ναζί εγκληματίες πολέμου, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ουσιαστικά το κέντρο Simon Wiesenthal τους επικηρύσσει, καθώς θα δίνει αμοιβή 25.000 ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες. Οι αφίσες, θα αναρτηθούν στις 23 Ιουλίου και θα απεικονίζουν την είσοδο του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Το σύνθημα είναι: «Αργά. Οχι πολύ αργά. Επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία ΙΙ». Προσφέρονται αμοιβές έως και 25.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις και διώξεις. Οι αφίσες θα εμφανιστούν στο Βερολίνο, το Αμβούργο και την Κολωνία, ενώ θα υπάρχει ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για όσους διαθέτουν πληροφορίες.
Η επιχείρηση Τελευταία Ευκαιρία II ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 για να συμβάλει στην εντατικοποίηση των διώξεων μετά από ένα νομικό προηγούμενο που δημιουργήθηκε όταν ο Τζον Ντεμγιάνγιουκ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Μονάχου για την δολοφονία 28.060 Εβραίων, ενώ ήταν δεσμοφύλακας στο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι εισαγγελείς δεν χρειάζεται πλέον να καθορίσουν την ενοχή βάσει συγκεκριμένων δολοφονιών. Όντας κάποιος φρουρός σε στρατόπεδο θανάτου, θεωρείται πλέον συνεργός δολοφονίας ή, δολοφόνος.

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι κάπως αργά θυμάται η Γερμανία να φέρει τους επιζώντες χαμηλόβαθμους υπόπτους σε δίκη. Ισως διότι επί δεκαετίες εμφάνιζε επιείκεια για ανθρώπους που βρίσκονταν σε υψηλόβαθμες θέσεις στις μηχανές του Ολοκαυτώματος, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πλέον νεκροί.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, τα γερμανικά δικαστήρια έκριναν ότι η ηγεσία των Ναζί ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα και ότι οι άνθρωποι που εκτελούσαν τις εντολές είχαν περιορισμένο βαθμό ενοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ