Δένδιας στο BBC: Δεν πρόκειται να ανεχτώ συμπεριφορές Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία [βίντεο] - iefimerida.gr

Δένδιας στο BBC: Δεν πρόκειται να ανεχτώ συμπεριφορές Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα και τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει για την χώρα αλλά και για την οικονομική κρίση, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της Χρυσής Αυγής, μίλησε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Hardtalk» του BBC.

O κ. Δένδιας, μιλώντας στον δημοσιογράφο Gavin Esler παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία «έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας της, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ», ενώ χαρακτήρισε ως πολύ θετικά βήματα την συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, εξελίξεις που «μπορεί να φέρουν την ανάπτυξη του 2014», όπως τόνισε.

Στη συνέχεια ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στις συχνές απεργίες στην Αθήνα και τις κοινωνικές αναταραχές και ρώτησε τον κ. Δένδια εάν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά το μέλλον της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και υπογράμμισε ότι η Αθήνα υπήρξε «η πιο ειρηνική πόλη τουλάχιστον στη Νότια Ευρώπη».

Σε ερώτηση σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και τόνισε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα νεοναζιστικό κόμμα: Ο σκληρός πυρήνας του κόμματος είναι νεοναζί και είναι πολύ επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στις αιτίες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του φαινομένου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το κέντρο πολλών πόλεων στην Ελλάδα είχε μετατραπεί σε γκέτο και ότι αυτό είχε ως συνέπεια οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι χάνουν όχι την Ελλάδα όπως παρατήρησε ο παρουσιαστής αλλά τη ζωή τους. Σε αυτά τα προβλήματα απέδωσε ο κ. Υπουργός τα υψηλά ποσοστά που έχει σήμερα η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι αιτία επίσης είναι η οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε ο Υπουργός «εφόσον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και είμαστε σε θέση να δείξουμε στον Ελληνικό λαό ότι πρόκειται να βγούμε από την κρίση, αυτό θα αποτελέσει και την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής».

Εξίσου κατηγορηματικός υπήρξε στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί παραπέμπουν πολίτες στη Χρυσή Αυγή. «Το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά δεν έχω καμία απόδειξη γι 'αυτό. Αν αυτό συμβαίνει θα τιμωρήσω τον αστυνομικό, αμέσως» είπε ο Υπουργός. Σε συνεχόμενη ερώτηση του κ. Esler ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι ψηφίζουν οι αστυνομικοί. «Δεν μπορώ να ελέγξω τι ψηφίζουν οι άνθρωποι στη χώρα μου. Κανείς δεν μπορεί. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που θα μπορούσα να ελέγξω είναι η συμπεριφορά των αστυνομικών. Έτσι, θα πρέπει να υπακούουν στο νόμο και στους κανονισμούς της Αστυνομίας». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Αν δείτε την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι είμαι ο κύριος στόχος τους. Και η Αστυνομία είναι εχθρός τους. Έτσι, αυτά τα δύο πράγματα πραγματικά δεν συμβαδίζουν».

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα μέλλον εκτός ευρώ, ούτε και εκτός ΕΕ και επανέλαβε εκ νέου την πεποίθησή του ότι όλα θα πάνε καλά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δένδια

Στο αρχικό σχόλιο του παρουσιαστή για την οικονομική κρίση, ο κ. Δένδιας, παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας της, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ». Παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν ότι το τούνελ δεν είναι μικρό, εντούτοις υπάρχουν καλά νέα, όπως η ανοδική πορεία του τουρισμού, η συμφωνία με τους Αζέρους για τον αγωγό TAP , η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, εξελίξεις στις οποίες βασίζονται και οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014, όπως τόνισε.

Σε ερώτηση του Βρετανού παρουσιαστή (ο οποίος αναφέρθηκε στις συχνές απεργίες και την κατά καιρούς κοινωνική αναταραχή στη χώρα μας) εάν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Υπουργός υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα τον τελευταίο χρόνο υπήρξε η πιο ειρηνική πόλη στη Νότια Ευρώπη τουλάχιστον. Ο λόγος – είπε – είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της πρόκλησης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Όσον αφορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος – εξήγησε – είναι ότι, όσον αφορά την οικονομική κρίση, εάν κάνουμε αυτό που πρέπει και αν και η Ευρώπη μας βοηθήσει, λύση θα βρεθεί. Το πρόβλημα όμως της παράνομης μετανάστευσης είναι συνάρτηση καταρχήν της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. Δεν μπορεί - υπογράμμισε - μία μικρή χώρα, να δέχεται σήμερα το 90% των παράνομων μεταναστών ολόκληρης της Ευρώπης. Στην παρατήρηση του κ. Esler ότι όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες δεν επιθυμούν καν να παραμείνουν στη χώρα μας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ο τεράστιος αριθμός των παράνομων μεταναστών αποτελεί «τεράστιο βάρος» και «τεράστια πίεση», τόσο για την ελληνική κοινωνία, όσο και για τις κρατικές δομές. Δεν μπορώ να το κρύψω, δεν είμαστε ευτυχείς με την κατάσταση αυτή. Η πίεση είναι τεράστια. Και όλοι αυτοί (οι παράνομοι μετανάστες) θέλουν να φύγουν για κάπου αλλού. Εμείς όμως δεν επιτρέπεται να ανοίξουμε τα σύνορα της χώρας μας (και να τους αφήσουμε να φύγουν). Εάν έτσι ήταν τα πράγματα, θα ήταν εντάξει. Είμαστε όμως μία υπεύθυνη χώρα, είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης απέναντι στην Ελλάδα και τόνισε ότι θα πρέπει να τεθούν και άλλα κριτήρια (πέραν του υφιστάμενου κριτηρίου που είναι η χώρα εισόδου) όπως λ.χ. ο πληθυσμός, το ΑΕΠ κλπ. Δε μπορεί, επανέλαβε, μία μικρή χώρα να δέχεται σήμερα το 90% των παράνομων μεταναστών όλης της Ευρώπης.

Με αφορμή ερώτηση του B ρετανού παρουσιαστή σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα μεταναστών, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα εγκαίνια πέντε νέων προαναχωρησιακών κέντρων που έχουν ανοίξει τελευταία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ότι για αυτό το λόγο έχουν εξασφαλίσει θετικές αξιολογήσεις: Μπορείτε να έρθετε και να δείτε, είπε στον κ. Esler, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι, με δεδομένη την οικονομική κρίση, η Ελλάδα κάνει το καλύτερο δυνατό, δαπανώντας για το σκοπό αυτό, χρήματα τα οποία στην πραγματικότητα «δεν έχει».

Διευκρίνισε επίσης ότι η ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει και για την περίπτωση των Σύρων προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι δεν κρατούνται στη χώρα μας και ότι έχει ληφθεί η αναγκαία μέριμνα για την εξασφάλιση διεθνούς προστασίας.

Κληθείς να σχολιάσει την υλοποίηση της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ο κ. Δένδιας είπε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει, διότι πολλές ελληνικές πόλεις είχαν μετατραπεί σε γκέτο. Έπρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτό, είπε, να προστατευτεί η κοινωνία, αλλά και οι μετανάστες.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες για βία από την πλευρά της αστυνομίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι από τις 86.000 παράνομους μετανάστες που ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ούτε ένας δεν υπέβαλε μήνυση κατά της αστυνομίας. Καμία αστυνομία δεν είναι τέλεια, πρόσθεσε, αλλά η Αστυνομία (στην Ελλάδα) και υπό τις σημερινές συνθήκες κάνει το καλύτερο δυνατό, τόνισε.

Υπήρξε επίσης κατηγορηματικός στην παρατήρηση του κ. Esler ότι υπάρχουν πληροφορίες για ατιμωρησία σε περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, είπε. Είμαστε κάθετοι σε αυτό. Κάθε έγκλημα και ιδίως τα ρατσιστικά εγκλήματα τιμωρούνται. Υπενθύμισε επίσης ότι οι δράστες που μαχαίρωσαν μετανάστη, σε περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, συνελήφθησαν.

Σε ερώτηση σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και τόνισε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα νεοναζιστικό κόμμα: Ο σκληρός πυρήνας του κόμματος είναι νεοναζί και είναι πολύ επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία, είπε. Αναφέρθηκε επίσης στις αιτίες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του φαινομένου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το κέντρο πολλών πόλεων στην Ελλάδα είχε μετατραπεί σε γκέτο και ότι (αυτό είχε ως συνέπεια) ότι οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι χάνουν (όχι την Ελλάδα όπως παρατήρησε ο παρουσιαστής) αλλά τη ζωή τους. Σε αυτά τα προβλήματα απέδωσε ο κ. Υπουργός τα υψηλά ποσοστά που έχει σήμερα η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι αιτία επίσης είναι η οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε ο Υπουργός « ε φόσον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και είμαστε σε θέση να δείξουμε στον Ελληνικό λαό ότι πρόκειται να βγούμε από την κρίση , αυτό θα αποτελέσει και την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής».

Εξίσου κατηγορηματικός υπήρξε στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί παραπέμπουν πολίτες στη Χρυσή Αυγή. « Το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά δεν έχω καμία απόδειξη γι 'αυτό . ( Αν αυτό συμβαίνει ) θα τιμωρήσω τον αστυνομικό , αμέσως » είπε ο Υπουργός. Σε συνεχόμενη ερώτηση του κ. Esler ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι ψηφίζουν οι αστυνομικοί. « Δεν μπορώ να ελέγξω τι ψηφίζουν οι άνθρωποι στη χώρα μου . Κανείς δεν μπορεί . Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που θα μπορούσα να ελέγξω είναι η συμπεριφορά των αστυνομικών . Έτσι, θα πρέπει να υπακούουν σ το νόμο και στους κανονισμούς της Αστυνομίας». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Α ν δείτε την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι είμαι ο κύριος στόχος τους. Και η Α στυνομία είναι εχθρός τους. Έτσι, αυτά τα δύο πράγματα πραγματικά δεν συμβαδίζουν».

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, απάντησε ότι ο λόγος που δεν το στήριξε η ΝΔ είναι ότι ήταν νομικώς λανθασμένο και πρόσθεσε ότι πάντως στην υπάρχει Ελλάδα ήδη υφιστάμενη νομοθεσία ενάντια στον ρατσισμό.

Τέλος όσον αφορά την Οικονομία, δήλωσε βέβαιος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Η Οικονομία θα βελτιωθεί τελικά. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης εάν δεν επιλυθεί, τουλάχιστον θα αντιμετωπιστεί. Και επίσης ο ευρωπαϊκός Βοράς θα κατανοήσει ότι αυτού του είδους η προσέγγιση στα προβλήματα του Νότου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά» ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, ενώ τόνισε ότι θα είναι καθοριστική η συμβολή του Τουρισμού, όπου ήδη τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.

Ερωτηθείς τέλος εάν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση η χώρα να βγει μία μέρα από το ευρώ απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον εκτός ευρώ, ούτε και εκτός ΕΕ και επανέλαβε εκ νέου την πεποίθησή του ότι όλα θα πάνε καλά. (πηγή: Υπουργειό Προστασίας του Πολίτη)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ