Η οικογένεια του Μαντέλα «σφάζεται» για το ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από το θάνατό του - iefimerida.gr

Η οικογένεια του Μαντέλα «σφάζεται» για το ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από το θάνατό του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν ο Νέλσον Μαντέλα βρίσκεται ή όχι σε κώμα είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Το σίγουρο είναι πως ο «Μαντίμπα» θα αισθανόταν ντροπή αν γνώριζε πως η οικογένειά του «σφάζεται» πάνω απ' το πτώμα του μολονότι είναι ακόμα εν ζωή.

Οι συγγενείς του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής έχουν βγάλει τα μαχαίρια και έχουν ξεκινήσει μια πρωτοφανή όσο και ασεβή κόντρα την ώρα που ο Μαντέλα ψυχορραγεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως ο Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν με δηλώσεις του εκλιπαρεί την οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα να μην λερώνει το όνομά του.

«Σάς παρακαλώ, σάς παρακαλώ, σάς παρακαλώ, μην σκέφτεστε μόνο τους εαυτούς σας. Είναι σαν να φτύνετε στο πρόσωπο του Μαντίμπα», είπε ο Τούτου και συνέχισε: « Δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε σε ποιον βαθμό πρέπει να είναι σκληρό για μία οικογένεια να είναι χωρισμένη επί 27 χρόνια από τον πατέρα της, δηλαδή τα χρόνια που πέρασε ο Μαντέλα στη φυλακή, ώστε να είναι στη συνέχεια σε θέση να τον μοιρασθεί μαζί με ολόκληρο τον κόσμο μετά την απελευθέρωσή του. Θέλουμε να σάς αγκαλιάσουμε, να σάς υποστηρίξουμε, να δείξουμε μέσα από σας την αγάπη μας για τον Μαντέλα. Σάς παρακαλώ, μην λερώνετε το όνομά του».

Η οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις δηλώσεις του Τούτου και συνεχίζει να συμπεριφέρεται απρεπώς για την περίσταση. Ο μεγαλύτερος από τους εγγονούς του Νέλσον Μαντέλα, ο Μάντλα Μαντέλα, φύλαρχος στο χωριό Μβέζο, θέλησε να στήσει τουριστική επιχείρηση με τόπο προσκυνήματος του Νέλσον Μαντέλα με την ταυτόχρονη μεταφορά των σορών άλλων δύο μελών της οικογένειας.

Το υπουργείο δικαιοσύνης, όμως, δικαίωσε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και αποφάσισε να γίνει νέα μεταφορά των σορών από το Μβέζο στο Κούνου. Η δικαστική απόφαση τον υποχρεώνει να παραδώσει τα οστά του πατέρα του και των αδελφών του, των τριών νεκρών γιων δηλαδή του παππού του. Ο Μάντλα για να εκδικηθεί έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στην οποία αποκάλυψε μια σειρά οικογενειακών μυστικών.

Συγκεκριμένα, ο Μάντλα κατηγόρησε τον ετεροθαλή αδελφό του, Μπούσο, ότι άφησε έγκυο την συζύγο του και συνέχισε εξαπολύοντας κατηγορίες προς έναν άλλο, σύμφωνα με τις κατηγορίες νόθο, αδελφό του, τον Ν'Μπάντα Μαντέλα, ο όποιος είχε νωρίτερα κατηγορήσει την μεγαλύτερη κόρη του Νέλσον Μαντέλα, και μητέρα του Μάντλα, την Μακαζίουε, λέγοντας ότι σπέρνει «την διαίρεση και την καταστροφή» στην οικογένεια.

Ο Πατεκίλε Χολομίσα, επικεφαλής του Συμβουλίου των παραδοσιακών ηγετών της Νότιας Αφρικής, είπε ότι αν στη διαθήκη του Νέλσον Μαντέλα δεν υπάρχει σαφής εντολή για το πού θα πρέπει να ταφεί κι αυτό αποτελεί πηγή διαμάχης για στην οικογένεια, θα πρέπει οι πρεσβύτεροι της οικογένειας να συναντηθούν και να επιλύσουν το ζήτημα.

Τώρα που η υγεία του μεγάλου ηγέτη της Νότιας Αφρικής χειροτερεύει, όλο και περισσότερα άτομα αναμιγνύονται με την οικογένεια , αποσκοπώντας σε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από την κατάσταση.

Μια κατάσταση που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπιζε ο ίδιος ο Μαντέλα το ενδεχόμενο θανάτου του, ήδη από το 1998, όπως φαίνεται σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Πλησιάζω στο τέλος, αλλά παραμένω αισιόδοξος. Το ηθικό μου είναι πολύ καλό επειδή είχα μια πολύ γεμάτη ζωή», δηλώνει ο Νέλσον Μαντέλα στο βίντεο αυτό, το οποίο γυρίσθηκε στη διάρκεια επίσκεψής του σ' έναν έφηβο που είχε προσβληθεί από καρκίνο στον εγκέφαλο. Αν δεν είσαι αισιόδοξος και το ηθικό σου δεν είναι υψηλό, η ιατρική δεν είναι πολύ αποτελεσματική», προσθέτει.

Ο ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέρασε 27 χρόνια στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος, ήταν τότε 80 ετών και αρχηγός του νοτιοαφρικανικού κράτους μετά την υιοθέτηση της πολυφυλετικής δημοκρατίας, το 1994.

Σήμερα βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου σ' ένα νοσοκομείο της Πρετόριας, στο οποίο εισήχθη στις 8 Ιουνίου για υποτροπή μιας πνευμονικής λοίμωξης που τον βασανίζει εδώ και δυόμισι χρόνια.

Η κατάστασή του είναι «κρίσιμη», αλλά δεν βρίσκεται σε μη αντιστρεπτό κώμα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα με ημερομηνία 26 Ιουνίου τα οποία έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, πάντως, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έπεσε σε μη αντιστρεπτό κώμα και η οικογένειά του, έπειτα από συμβουλές των γιατρών, εξέτασε το ενδεχόμενο να αποσυνδέσει τα μηχανήματα που τον κρατούν στη ζωή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ