Κίνηση απελπισίας από τον Σνόουντεν – Ζήτησε άσυλο από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία - iefimerida.gr

Κίνηση απελπισίας από τον Σνόουντεν – Ζήτησε άσυλο από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία

Κίνηση απελπισίας από τον Σνόουντεν – Ζήτησε άσυλο από 15 χώρες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οκτώ ημέρες από τη στιγμή που προσγειώθηκε στη Μόσχα, ταξιδεύοντας από το Χονγκ Κονγκ, ο Εντουαρντ Σνόουντεν έκανε επίσημο αίτημα για τη χορήγηση ασύλου. Οχι σε μία, αλλά σε 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση απελπισίας από τον πρώην σύμβουλο της NSA, ο οποίος έχει «ξεμείνει» στη ζώνη transit του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο. Το αμερικανικό διαβατήριό του έχει ακυρωθεί, ενώ και τα ταξιδιωτικά έγγραφα από τον Ισημερινό που του δώθηκαν προκειμένου να φύγει από το Χονγκ Κονγκ, δεν ισχύουν πλέον.

Οπως αναφέρει το Ιντερφαξ, ο επικεφαλής του γραφείου υπουργείου Εξωτερικών στο αεροδρόμιο, Κιμ Σεβτσένκο ήταν εκείνος που αποκάλυψε το μαζικό αίτημα για άσυλο του Σνόουντεν. Οπως δήλωσε, η εκπρόσωπος του 30χρονου Αμερικανού, Σάρα Χάρισον, του παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε διαμηνύσει στον Σνόουντεν πως αν θέλει να παραμείνει στη Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τις διαρροές που βλάπτουν τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times στην επιστολή που συνοδεύει το αίτημά του ο φυγάς επαναλαμβάνει πως δεν είναι προδότης και εξηγεί πως έκανε τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μόνο για να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις κραυγαλέες παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των Αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει γίνει γνωστό από ποιες άλλες χώρες ζήτησε άσυλο ο Σνόουντεν, πέρα από τη Ρωσία. Πάντως, οι Πράσινοι στη Λευκορωσία ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας Αντρέι Σάβινιχ, έως πριν από λίγο δεν είχε υποβληθεί οποιοδήποτε σχετικό αίτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ