«Πήρα τρία εκατ. ευρώ από τον Μπερλουσκόνι για να ρίξω των Πρόντι», λέει Ιταλός γερουσιαστής

Αυξάνονται τα πολιτικά και νομικά χτυπήματα που δέχεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά την καταδίκη του σε επταετή φυλάκιση για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ», ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς στην Ιταλία κατηγορείται και για χρηματισμό.

Συγκεκριμένα, ο πρώην γερουσιαστής του κόμματος Ιταλία των Αξιών Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο παραδέχθηκε δημοσίως ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι του έδωσε τρία εκατ. ευρώ για να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι το 2008.

Η δήλωση του Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο έγινε στο πλαίσιο «εξωδικαστικού συμβιβασμού» με την εισαγγελία της Νάπολης, η οποία και αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημά του να μη δικαστεί. Ο Ντε Γκρεγκόριο θεωρείται πιθανό να καταδικασθεί σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση χωρίς να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διαφθορά.

«Η περίπτωσή μου δεν είναι ασφαλώς η μοναδική και ο κόσμος αυτό πρέπει να το αντιληφθεί. Στη Βουλή και στη Γερουσία βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής διαπραγμάτευση αξιωμάτων, με τη σχετική... επιβράβευση» δήλωσε ο «μετανοημένος» ιταλός πολιτικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί συνήθη πρακτική του πρώην Πρωθυπουργού οι εξαγορές πολιτικών.

Η δήλωση του Ντε Γκρεγκόριο προσθέτει έναν ακόμη νομικό πονοκέφαλο στον Μπερλουσκόνι, ο οποίος θεωρείται πιθανό ότι θα παραπεμφθεί σε δίκη για διαφθορά, καθώς φέρεται να κατέβαλε απ' ευθείας δύο εκατ. ευρώ στον Ντε Γκρεγκόριο και να φρόντισε να λάβει ο γερουσιαστής άλλο ένα εκατ. ευρώ με μορφή επίσημης κρατικής χρηματοδότησης.

Μειωμένη αποζημίωση για την υπόθεση Μονταντόρι
Στο μεταξύ, ο γενικός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ρώμης, Πασκουάλε Φιμιάνι ζήτησε την καταδίκη του ομίλου Μπερλουσκόνι για την υπόθεση Μονταντόρι, αλλά ταυτόχρονα να μειωθεί η χρηματική αποζημίωση που πρέπει να καταβάλει.

Η διαμάχη για τον έλεγχο του εκδοτικού οίκου Μονταντόρι ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια. Το εφετείο αποφάνθηκε πως ο όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της Μονταντόρι – υπερισχύοντας του εκδότη και επιχειρηματία Κάρλο Ντε Μπενεντέτι – χάρη στον χρηματισμό του δικαστή Βιτόριο Μέτα.

Για την υπόθεση το 2011 ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 564 εκατ. ευρώ στον Ντε Μπενεντέτι. Ο Αρειος Πάγος της Ρώμης έχει τριάντα ημέρες για να ανακοινώσει την απόφασή του, με γραπτή αιτιολόγηση της ετυμηγορίας του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ