Κλειδώνουν τα ονόματα των νέων υπουργών στο μυστικό ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου - iefimerida.gr

Κλειδώνουν τα ονόματα των νέων υπουργών στο μυστικό ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου

Κλειδώνουν τα ονόματα των νέων υπουργών στο μυστικό ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα ονόματα που θα σχηματίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται ολόκληρο το σαββατοκύριακο σε διαρκή επικοινωνία για να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ της νέας κυβέρνησης, ενώ τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ της Κυριακής.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το περίφημο «μυστικό ραντεβού» Σαμαρά – Βενιζέλου κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς οι δύο άνδρες επιθυμούν να συζητήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι βασικοί άξονες της συζήτησης είναι προφανώς ο ανασχηματισμός και το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή και ο επανασχεδιασμός της προγραμματικής συμφωνίας.

Το πεδίο του ανασχηματισμού

Οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι στο πεδίο του ανασχηματισμού τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις, ωστόσο, τα ονόματα των υποψηφίων είναι λίγο ή πολύ γνωστά, ενώ μύλος εξακολουθεί να επικρατεί με το ρόλο που θα αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εκείνο που θα καθορίσει τις επιλογές των δύο ανδρών είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολλά ανοιχτά μέτωπα, έχοντας ήδη δεχθεί εκ νέου κίτρινες κάρτες από την Τρόικα, και όσοι συμμετάσχουν στο νέο σχήμα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί και αποφασισμένοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας.

Εκτός του Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι θεωρούνται αμετακίνητοι, υπάρχουν αρκετά στελέχη της παρούσας κυβέρνησης από τα οποία πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένοι και αναμένεται να κρατήσουν τις θέσεις τους, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο με υπουργούς όπως οι Γιάννης Βρούτσης και Ανδρέας Λυκουρέντζος που ενδέχεται να αποχωρήσουν.

Για την Ιπποκράτους η συμμετοχή με τουλάχιστον 15 στελέχη στη νέα κυβέρνηση κρίνεται ως ένα νέο στοίχημα, καθώς το ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση Βενιζέλου να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζεται εκ νέου ως ένας ενισχυμένος «παίκτης» στην διακυβέρνηση της χώρας.

Μόνη σταθερά είναι η συμμετοχή του προέδρου του κόμματος, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν θα αναλάβει και κάποιο υπουργείο, με το Εξωτερικών να ακούγεται εντόνως.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αναζητεί το πρόσωπο εκείνο που θα σηκώσει το βάρος της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και θα αναλάβει το κόστος των 14.000 απολύσεων – μετακινήσεων όπως επιτάσσει η συμφωνία με την Τρόικα.

Εκτός από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον «αέρα» παραμένει και το ζήτημα της ΕΡΤ με το ΠΑΣΟΚ να θεωρεί δεδομένο ότι η θέση θα περιέλθει στη δική του ευθύνη και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε ήδη στον Ηλία Μόσιαλο και του ζήτησε να αναλάβει, ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Το δεύτερο όνομα που φαίνεται να κυκλοφορεί στην Ιπποκράτους είναι εκείνο του Παντελή Καψή ο οποίος διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπους της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διέρρεαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η τελική συμφωνία για την προγραμματική συμφωνία ενδέχεται να αργήσει, καθώς προέχουν ζητήματα όπως οι συζητήσεις με την Τρόικα, ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και εκτιμούν ότι υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και πρέπει να σμυφωνηθούν.

Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και περαιτέρω ουσιαστική επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου λήψης νέων μέτρων και το θέμα της ανεργίας, ειδικά για τους νέους.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο τραπέζι και μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως το:

  • Να αποκλειστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα
  • Να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή
  • Να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ανοικτά θέματα στη δημόσια διοίκηση με την κατάρτιση οριστικού ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμο πλαισίου
  • Να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.
  • Να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέες διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
  • Να λυθεί η υπόθεση με τον ΦΠΑ στη εστίαση.
  • Να προγραμματιστούν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους,
  • Να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά να προχωρήσει σωστά και αποτελεσματικά με τις δικές του προτεραιότητες, χωρίς παλινδρομήσεις
  • Να ανασχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • Να οριστεί το ακατάσχετο για έσοδα 1.500 ευρώ το άτομο ή 2.000 στο ζευγάρι
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Κι ακόμη, ζητήματα όπως:

  • Νέος εκλογικός νόμος
  • Χρηματοδότηση κομμάτων
  • Ιθαγένεια
  • Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την επίσημη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου τη Δευτέρα με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να πηγαίνει για την Τρίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ