Το «μυστικό» ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλου και η συμφωνία για τον ανασχηματισμό - iefimerida.gr

Το «μυστικό» ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλου και η συμφωνία για τον ανασχηματισμό

Σήμερα «μυστικό» ραντεβού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχής είναι από χθες η επικοινωνία τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και ενός στενού πυρήνα επιτελών τους προκειμένου να διαμορφωθεί το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν σταθερή βάση διακυβέρνησης της χώρας, η οποία -όπως έχουν δηλώσει- να έχει ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην Κυριακή, αλλά δεν είναι σίγουρο αν αυτό θα ανακοινωθεί για να λάβει μορφή θεσμικής συνάντησης. Το πιθανότερο είναι η συνάντηση να γίνει το απόγευμα και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να επιλέξουν να μην της δώσουν επίσημη μορφή προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν χωρίς την πίεση των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης τις βασικές αρχές για τις δυο καυτές εξισώσεις που επιχειρούν να επιλύσουν.

  • Την προγραμματική συμφωνία που πρέπει να είναι σαφής και στέρεη
  • Τον ανασχηματισμό που πρέπει να εξασφαλίσει μια κυβέρνηση αποφασισμένη και αποτελεσματική

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους τονίζουν ότι πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά για την προγραμματική συμφωνία, αλλά δύο είναι αυτά που θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα:

Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και περαιτέρω ουσιαστική επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου λήψης νέων μέτρων και το θέμα της ανεργίας, ειδικά για τους νέους.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει στο τραπέζι και μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως το:

  • Να αποκλειστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα
  • Να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή
  • Να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ανοικτά θέματα στη δημόσια διοίκηση με την κατάρτιση οριστικού ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμο πλαισίου
  • Να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.
  • Να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέες διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
  • Να λυθεί η υπόθεση με τον ΦΠΑ στη εστίαση.
  • Να προγραμματιστούν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους,
  • Να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά να προχωρήσει σωστά και αποτελεσματικά με τις δικές του προτεραιότητες, χωρίς παλινδρομήσεις
  • Να ανασχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • Να οριστεί το ακατάσχετο για έσοδα 1.500 ευρώ το άτομο ή 2.000 στο ζευγάρι
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Κι ακόμη, ζητήματα όπως:

  • Νέος εκλογικός νόμος
  • Χρηματοδότηση κομμάτων
  • Ιθαγένεια
  • Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ

Ο ανασχηματισμός

Από την άλλη πλευρά στο μέτωπο του ανασχηματισμού, και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πολλά ονόματα συζητούνται, αυτό είναι αλήθεια. Πολλές βολιδοσκοπήσεις γίνονται με τη λογική ότι όποιοι μπουν στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί αλλά κυρίως αποφασισμένοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας.

Ομως, όλα είναι υπό την αίρεση της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών καθώς σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση δεν λείπουν οι καραμπόλες ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Μόνη σταθερή αυτού του ανασχηματισμού θεωρείται ότι ο κ. Βενιζέλος θα καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου, όπως ουσιαστικά προαναγγέλλει και ο κ. Σαμαράς στη σημερινή του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής». Το αν θα γίνει και υπουργός Εξωτερικών δεν είναι βέβαιο, αν και εξαιρετικά πιθανό.

Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο αναμένεται να φέρει και την πρώτη καραμπόλα καθώς θα πρέπει να βρεθεί θέση για τον σημερινό υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αλλοι μιλάνε για το υπουργείο Αμυνας και άλλοι για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με πιθανότερο το πρώτο.

Από εκεί και πέρα τα ονόματα είναι λίγο πολύ γνωστά πλέον, χωρίς φυσικά να αποκλείονται εκπλήξεις, εκατέρωθεν, με την επιλογή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων ή στελεχών.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα είναι σημαντικό καθώς αν επιλεγούν 15 βουλευτές του να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τότε εκτός των άλλων δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα για την κοινοβουλευτική του παρουσία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ειδικότερα για τη συμμετοχή τους στις αρμόδιες επιτροπές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ